CNN: София е новият шпионски център на Европа

CNN: София е новият шпионски център на Европа
Pixabay
A A+ A++ A

Телевизия CNN излъчи репортаж за последната шпионска афера в България, вследствие на която двама руски дипломати бяха изгонени от страната, предаде БГНЕС.

До 1989 г. България беше един от най-лоялните членове на ръководения от СССР Варшавски договор. Според западни анализатори, сега като член на НАТО и Европейския съюз, страната е любима цел за руския шпионаж.

Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, днес София може да претендира за тази съмнителна титла, се казва в материала.

Като член на НАТО в България са разположени някои важни обекти в непосредствена близост до Черно море. Самолетите на НАТО летят от бази в България в патрули над района, в който се наблюдава по-голяма военна активност както от Русия, така и от Алианса след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Миналата година в авиобазата „Граф Игнатиево“ бяха използвани шест самолета F-16 на САЩ.

Близки до Кремъл среди подкрепиха проруските групи в България. Една от тях - Национално движение "Русофили", се ръководи от Николай Малинов, който е обвинен през 2019 г. за шпионаж и пране на пари в полза на руски организации. Делото му тепърва предстои да бъде разгледано, а Малинов твърди, че е невинен, се казва в репортажа.

Припомня се, че миналата година българската прокуратура обвини задочно трима руски граждани във връзка с отравянето с „Новичок“ на български търговец на оръжия в София през 2015 г. Единият от тях е идентифициран като Сергей Федотов, за когото се твърди, че е офицер от руското военно разузнаване.

Разследващата група Белингкет разкри, че Федотов е един от тримата агенти на руското разузнаване, за които се твърди, че са свързани с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г.

Русия отрича обвиненията за шпионаж в България. Миналата година Сергей Иванов - говорител на руската външна разузнавателна служба, обвини американските разузнавателни служби в кампания срещу хората в Източна Европа, които искат добри отношения с Русия. България се е превърнала в епицентър на тази кампания, каза той пред руските медии.

Последните арести предизвикаха нова криза в отношенията между Москва и София, които традиционно са близки заради споделената славянска и православна култура.

Но ако българските прокурори са прави, Кремъл възприема България като привлекателна цел - задна врата в разузнаването за НАТО и Европейския съюз и оръжията за Украйна.

 

#София #България #шпионаж #Русия #ЕС #НАТО #Виена #арести #шпиони #разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »