Днес е Световният ден на театъра

Днес е Световният ден на театъра
A A+ A++ A

Днес е Световният ден на театъра. По традиция на този ден се връчват годишните награди на Съюза на артистите „Икар“, но преди обяд ще бъдат обявени само номинациите, а церемонията е планирана за 11 май.

Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 г., но за втора поредна година те няма да бъдат на 27 март заради пандемията.

Татяна Лолова ще получи посмъртно наградата „Икар“ за цялостно творчество, съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

"Наградата е решение, което сме взели още в края на месец февруари, Управителният съвет. Проблемът е, че ще бъде посмъртно за Татяна."

Номинираните за „Икар“ ще станат ясни по време на онлайн събитие днес, а Мариус Донкин, директор на Народния театър, който ще е домакин на церемонията през май, записа поздрав към артистите и публиката на фона на празната сграда:

"Убедени сме, раздялата ни с публиката е само един антракт, след който сцената ще грейне още по-красива и по-примамлива", подчерта Донкин.

Държавният глава Румен Радев поздрави българските творци и всички съпричастни към магията на театралното изкуство по случай Международния ден на театъра.

„И в най-тежки времена творческият дух е неподвластен на ограничения и забрани, продължава да буди разума и да носи надежда на обществото ни”, заявява Румен Радев.

По думите на президента театърът ще продължи да вълнува, възпитава, провокира и сближава, докато има своите талантливи лица и вярната си публика. Затова отговорност на институциите е да не допускат последиците от кризата да задушават театралната общност в България.

Спектакли онлайн ще представят редица театри у нас по повод  Световния ден на театъра.

В 11:00 ч. театър "Възраждане" ще излъчи "Макс и Мориц" по Вилхелм Буш на режисьора Христо Ботев Станчев. От 19:00 ч. е ред на "Защото на мама така ѝ харесва" от Жолт Пожгай.

Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" в Шумен също ще излъчи два спектакъла - първият, от 11:00 ч., е "Котето Джаф" от Григорий Остер. А в 19:00 ч. на страницата на театъра във „Фейсбук“ ще може да се гледа спектакълът "Алеко. Смях над мрачни страници" .

Новата постановка на Драматичния театър в Монтана "Женско царство" може да се гледа свободно на сайта montana24.net . Режисьор е Юри Статков, а в ролите се представя целият актьорски състав на театъра.

Българският културен институт в Берлин ще излъчи днес и утре в своя Ютюб канал представление на Държавния куклен театър "Георги Митев" в Ямбол - пиесата е "Палечка" - по приказката на Ханс Кристиян Андерсен.

#театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »