Пандемията в развитие: "Джонсън и Джонсън" стартира доставките на ваксина си в ЕС

Пандемията в развитие: "Джонсън и Джонсън" стартира доставките на ваксина си в ЕС
A A+ A++ A

Компанията "Джонсън и Джонсън" е започнала доставките на еднодозовата си ваксина срещу Covid-19 на страни членки на ЕС.

Това е съобщил евродепутатът и член на здравната комисия в Европейския парламент Петер Лизе, цитиран от Ройтерс.

Първите доставки бяха планирани за началото на април, но заради проблеми с разпространението количествата бяха забавени. 

Американската компания се ангажира да достави на ЕС 55 милиона дози от препарата до края на юни и още 120 милиона през третото тримесечие.

Сигурна е пратката от 50 милиона дози за второто тримесечие, каза Лизе, отбелязвайки, че е получил тази информация от компанията и от Европейската комисия.

"Джонсън и Джонсън" засега не са били открити за коментар, отбелязва Ройтерс.

Гръцките ученици се връщат в клас, ако са с отрицателна Covid проба

В Гърция леко облекчиха мерките срещу коронавируса, но основните ограничения се запазват.

Обсъжда се отваряне на заведения след Великден.

Само учениците от гимназиите се върнаха от днес на училище. За влизане в клас се изисква отрицателен тест за коронавирус. По данни на здравното министерство от направените над 50 хиляди тестове на учениците положителните резултати са под половин процент. Маски и дистанция се спазват стриктно. Част от уроците се изнасят извън класните стаи.

С изключение на град Козани от днес са отворени магазините в цялата страна при различни условия.

В Солун и Патра, където е все още високо нивото на заразени, се пазарува със запазен час и пред входа на магазина. В областите с добра епидемиологична обстановка е позволено определен брой клиенти в търговския обект.

Запазва се вечерния час.

Всяко излизане извън дома се допуска след получено телефонно съобщение от властите.

Заведенията ще останат затворени до Великден,категорични са от правителството.

За сега не се променят и ограниченията за влизане в Гърция.Прилага се задължителна карантина от една седмица

Нови правила за Covid ваксинацията във Франция

Франция въведе нови правила, за да ускори ваксинационната кампания срещу Covid-19. 

Досега над 10 милиона французи са получили поне една доза ваксина. 

"Разрастваме ваксинацията", обяви със задоволство френският здравен министър Оливие Веран в "Журнал дьо диманш". 

От днес всички французи над 55 години могат да се ваксинират срещу Covid-19. Досега те нямаха предимство, освен ако са в рискова група. За тях вече са доставени първите 200 000 дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън", както и тази на "АстраЗенека" въпреки полемиката - смята се, че рисковете от тромбози засягат по-малко тази възрастова група. 

Covid тестовете за домашна употреба също са в аптеките от днес. Достъпни са за лица над 15 години без симптоми, а след ваканцията ще бъдат внесени в училищата. 

Затова пък учителите все още не са в приоритетната група на ваксинираните.

Така страната на Луи Пастьор наваксва след твърде тромавото начало на ваксинациите спрямо други европейски страни. Недоволни и сега не липсват: съдът на Орлеан отхвърли жалбата на французин, протестирал, че няма право да си избере ваксината. 

Поръчката на Германия за ваксината "Спутник V' може да наруши сериозно санкциите срещу Русия, наложени от Съединените американски щати, се посочва в информация, публикувана от немското издание "Билд" (Bild) в понеделник.

В доклада се отбелязва, че два от институтите, които са помогнали за разработването и тестването на "Спутник V" - 48-ия Централен изследователски институт на руското министерство на отбраната и 33-ия Научно-изследователски и изпитателен институт са в списъка на наложените от САЩ санкции спрямо руски компании.

Санкциите върху въпросните институти бяха наложени, след като се оказа, че те са помогнали за разработването на химическия военен нервен агент "Новичок", който беше използван при предполагаема атака срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални през август 2020 г.

През уикенда Европейският съвет обяви, че все още има разногласия относно това дали ваксината "Спутник V" трябва да се използва или не в Европейския. По-рано през миналата седмица пък Постоянният комитет за ваксинация в Германия (STIKO) одобри временната поръчка на федералния регион Бавария за 2,5 милиона дози от руската ваксина.

 

#коронавирус #ЕС #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"