Словенският президент: Граници в Западните балкани няма да се проенят

Словенският президент: Граници в Западните балкани няма да се проенят
Президентство на Република Словения
A A+ A++ A

Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли идеята за промяна на границите на страните от бивша Югославия и подчерта, че подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани, предаде БГНЕС.

По време на пресконференция той заяви, че не знае за нон-пейпъра и не е разговарял за това с премиера Янез Янша.

„Отстоявам тезата, че е най-добре ЕС да реши да включи всички държави от Западните Балкани в Евросъюза”, каза той. Според него, разширяването на ЕС е въпрос на време, а не само политическа воля.

Бавното темпо на разширяването стопява доверието в европейската перспектива в тези държави, а последиците могат да бъдат засилване на национализма и увеличаване на влиянието на трети държави, цитира словенският портал „24ur” думите на държавния глава.

Според Пахор, разширяването ще попречи на появата на опасни идеи за промени на границите, на което той самият също се противопоставя.

„Като президент на страната посетих седем пъти Босна и Херцеговина. По време на последното посещение, нито преди, нито след него не бях запознат с каквито и да е неофициални документи. Силно се противопоставям на идеята за промяна на границите”, заяви той.

Според Борут Пахор, не е възможен мирен процес за промяна на границите на Западните Балкани.

Бързият процес на интеграция на страните от Западните Балкани в евроатлантическите организации ще укрепи принципа на териториалната цялост на държавите и сигурността и стабилността на цяла Европа, които са много чувствителни въпроси, заяви президентът на Словения. 



#Борут Пахор #Западни Балкани #граници #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"