Манолова: Достойнството на НС трябва да се върне, България е парламентарна република

Манолова: Достойнството на НС трябва да се върне, България е парламентарна република
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Свърши времето, в което парламентът лазеше пред Борисов и ГЕРБ. Министрите в оставка и шефовете на държавните дружества ще отговарят пред парламента. България е парламентарна република и достойнството на институцията Народно събрание трябва да бъде върнато.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ относно първите действия на Комисията по ревизията.

Избрали сме да започнем с девет дружества по девет сектора. Сред тях са и Булгартрансгаз, построили Балкански поток. Народните представители имат право да влизат в държавни дружества. Булгартрансгаз е държавно дружество, което е похарчило не 3 лв., а 3 млрд. лв. Истеричната реакция на ГЕРБ показва, че тези хора са гузни и има някакъв проблем, заяви Манолова относно влизането на Комисията по ревизията в държавното дружество Булгартрансгаз вчера и извънредния брифинг на ГЕРБ.

Какъв беше проблемът ръководството на дружеството да кажат, че два дни след дадения от комисията срок ще предоставят документите? Защо този брифинг се дава от централата на ГЕРБ? ГЕРБ ли е принципал на това дружество?, попита Манолова.

На въпрос дали ще подаде оставка като председател на Комисията по ревизията, Манолова заяви, че това няма да се случи и остава председател. Гражданите месеци наред искаха оставката на Борисов. Тома Биков, който е авторът на комисията „Бойко Разбойко“ отпреди години и ГЕРБ ли трябва да ми искат оставката?, попита още тя.

Народното събрание има право да спре назначенията и концесиите, които правителството в оставка прави, каза Манолова за решението на ГЕРБ да сезират Конституционния съд за мораториума, наложен с решение на парламента.

ГЕРБ действа като една трудоустроителна комисия и това трябва да спре. Повечето от тези назначения приключиха и внесохме законопроект, с който даваме възможност на министъра на здравеопазването да провери законността и прозрачността на конкурсите в здравеопазването, допълни Манолова.

Когато Борисов се хвали, че дава по 50 лв. на пенсионерите, не е морално да се вземат хиляди левове от премиера, министрите, депутатите и висшият държавен ешелон. Затова предложихме заплатите им да се намалят на 1400 лв., като към тях има добавки за стаж, участие в комисии и други, каза още Манолова.

Тя подчерта, че от „Изправи се! Мутри вън!“ са внесени важните за хората законопроекти – за личната помощ, за подкрепа на пенсионерите, на малкия бизнес, за частния фалит и срещу колекторите.

#Мая Манолова #Бойко Борисов #ГЕРБ #Народно събрание #достойнство #парламентарна република #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »