Пепелянки изпълзяха в равнината край Пловдив - какво да правим, ако ги срещнем?

Пепелянки изпълзяха в равнината край Пловдив - какво да правим, ако ги срещнем?
A A+ A++ A

Случаите на срещи отблизо със змии и смокове зачестяха с първите топли дни. За това сигнализират читатели на TrafficNews.bg, които споделят, че са се натъкнали на пепелянки по време на празниците. Това се случило по време на разходки в региона през дългия уикенд.

Влечугите били забелязани в района на Асенова крепост и Устинските водопади, а една от змиите се била скрила в двор в село Розовец. 

С наближаването на летния сезон все повече хора избират да се насладят на разходка в региона през уикенда, а с това нараства и вероятността от близка среща със змия в планината. Студенокръвните животни са обитатели на равнинните територии и, за разлика от усойниците, се срещат на надморска височина до 700 метра. 

За щастие, към момента няма регистрирани случаи на ухапване, съобщиха за TrafficNews ог УМБАЛ "Свети Георги". Какво обаче трябва да знаем, ако се натъкнем на пепелянка? Кога е най-вероятно да срещнем змия и как да се предпазим от възможно ухапване?

Наш репортер потърси за коментар директора на Регионалния природонаучен музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Експертът поясни, че срещите с подобни влечуги са вероятни както в равнинните части, така и в ниската планина, най-вече в сутрешните часове на денонощието, особено при по-хладно време. 

"Пепелянките обичат открити и сухи места, дъбови горички... Трудно ще ги забележим да се припичат на камък, тъй като приемат топлината на околната среда. Ако сутрин е студено, излизат. Да видим пепелянка на скала в обедните часове обаче, е невъзможно", пояснява Тодоров. 

Той съветва всички, които се натъкнат на змия, да запазят спокойствие и да не я провокират. 

"Ако не я закачат, няма да захапе. Аз самият съм имал случаи, в които змията е минавала през крака, или покрай него. Ако сме спокойни и не провокираме, няма да закачи никого. Освен това, нито един от двата вида отровни змии у нас, е смъртоносен за човека. Ухапването е свързано със силна алергична реакция, която отминава до няколко дни", поясни той.

В случай, че бъдем ухапани, не бива да бързаме с поставянето на ваксина или противоотрова, съветва още експертът. Това обаче съвсем не означава, че трябва да неглижираме възможните последици от ухапването. Обикновено тези змии се "прицелват" в ниската част на крака, под глезена, затова и ходенето с обувки с по-висока платформа може да сведе до минимум риска от ухапване. 

"Ако се появят симптоми, като задушаване, трябва да се потърси медицинска помощ. Но ако няма нужда от нея, поставянето на противоотрова е по-рисково, защото има опасност от алергичен шок", поясни той. а

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"