Посолството на САЩ: Поднасяме искрени извинения за "Чешнегирово"

Посолството на САЩ: Поднасяме искрени извинения за "Чешнегирово"
A A+ A++ A

Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата в Чешнегирово. Това се казва в позиция на Посолството на САЩ.

Вчера, 28 май 2021 г, Посолството на САЩ получи информация за инцидент, станал по време на военно учение в Чешнегирово. Като част от въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21”, проведено между 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада проведоха учебна симулация на овладяване и обезопасяване на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово.

По време на учението, военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия.

Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »