Включиха ТЕЦ "Марица Изток 2" в свободния пазар за ток

Включиха ТЕЦ "Марица Изток 2" в свободния пазар за ток
A A+ A++ A

Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че общо три блока на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" вече са включени в енергийната система на страната с цел да се нормализира  цената на електроенергията за бизнеса на свободния пазар.

По време на парламентарния блицконтрол Янев обясни:

 "Именно работата на тези реактори на "Мариците" доведоха до снижаване на цената на тока. Ние сме в общия енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не манипулациите в българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. За борсата можем да говорим още и допълнително за това, че тя не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не е на чисто пазарни принципи. Пиковете в цените, които се получават, се получават именно на базата, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори - ден за ден. Ако договорите са дългосрочни, картината е друга".

Служебният премиер Стефан Янев каза още, че има нужда от промени в  Закона за енергетиката, тъй като сега Българския енергиен холдинг не може да се меси в пазарното поведение на дружеството си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »