Бизнесът поиска оставки заради скъпия ток

Бизнесът поиска оставки заради скъпия ток
A A+ A++ A

"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-висока в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното, некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България и в полза на определени лица. Искаме оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“, това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България след среща със служебния премиер Стефан Янев.

"Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След него е логично ръководствата им също да подадат оставки", каза още той, като обяви, че работодателите са в протестна готовност.

Според Велев хората в управлението на енергетиката трябва да бъдат сменени с "добросъвестни, а не с такива, които извличат полза на гърба на домакинствата и на работещите".

„Управлението на предлагането у нас се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е от зла умисъл защото нееднократно сме стигали дотук”, каза още той.

По думите му за първите 10 дни цената е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрия и икономика изнася над 9 млрд.лв. продукция.

„В протестна готовност сме. Настояваме за оставки, тъй като по друг начин проблемът не може да бъде решен. В това сме категорични, защото сме сигурни, че не става дума само за некомпетентност, но дори и така да е, това също е достатъчна причина за оставки", категоричен бе Велев.

"Да се опитаме да облекчим ситуацията с инструментариума, с който разполага изпълнителната власт. Разчитаме много на анализа на представителите на работодателските организации, така че да видим проблемите под всеки един възможен ъгъл", каза служебният премиер Стефан Янев.

„Работодателите показаха много добро познание в сферата на енергетиката. Преди месец и половина проведохме среща с представители на индустрията. Темата беше дали да включваме „ТЕЦ Марица Изток 2” или не. Тяхната теза беше, че не трябва да се включва. Нашият екип, когато подписваше заповедта за тези 1 млн.  мегаватчаса за ТЕЦ-а, се ангажира с това той да не остане само с тези мегаватчаса, а да направим така, че при всяка възможна ситуацията ТЕЦ-ът да може да предлага ликвидност на пазара. В развитието на пазара от последните 2 седмици направихме всички възможно и ТЕЦ „Марица Изток 2” да работи така, както никога не е работил”, обясни министърът на енергетиката Андрей Живков.

Той посочи, че са включени 5 блока от общо 8, като три от тях са в различни планови ремонти. Това, което от Министерството могат да поемат като ангажимент, е да предложат ликвидност на електрическата енергия – максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара.

 

 

 

 

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници