В пика на новата КОВИД вълна: Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии

В пика на новата КОВИД вълна: Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии
A A+ A++ A

Новата учебна година е изправена пред пика на четвъртата вълна от коронавирус.

Макар голяма част от обществото да подкрепя присъственото обучение, формата пряко зависи от епидемиологичната обстановка в страната.

Темата коментираха пред БНТ Юлиан Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Мая Зафирова, директор на 140 училище "Иван Богоров" в София и Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Според Пламена Николова е най-добре учебната година да започне присъствено и да продължи така, докато епидемиологичната обстановка позволява. Според нея обаче ненавременно предприетите мерки са вероятност пика на новата вълна да съвпадне с началото на учебната година.

Директорът на училището подчерта, че всички необходими мерки отдавна са отработени и че учебната година може да бъде проведена спокойно.

От синдикат "Образование" твърдят, че децата трябва да започнат присъствено.

Юлиан Петров не смята, че държавата е виновна, тъй като говорим за образование, което по принцип е сред подредените сектори в държавата.

Той е сигурен, че образователните институции са подготвени за всички варианти на обучение.

"Нека не използваме образованието и нашите деца за политически цели, защото първото затваряне в края на миналата година дори закъсня, но второто затваряне нямаше никакъв ефект, нямаше никаква заболеваемост, нямаше болни учители и ученици и всъщност децата се изпълваха с политически цели", сподели той.

Мая Зафирова твърди, че и до момента родителите имат възможност да не пускат децата си на училище, но обикновено трябва да посочат наистина основателна причина за това.

"Нека наистина повече родители бъдат спокойни, че в училищните сгради условията са добри. Сигурна съм, че всички колеги в момента това правят, те подготвят колкото се може по-добри да бъдат условията за старта на новата учебна година. Малките ученици трябва да бъдат присъствено постоянно и по-големите, доколкото е възможно, максимално повече", заяви директорът на 140-о училище.

Според Пламена Николова много се спекулира с думата "дискриминация" по отношение на ваксините.

"Ако действително, искрено всички твърдят, че биха искали да не натоварваме здравната система и да не употребяваме лекарското съсловие за поредна, трета вече зима, трябва да направим всичко възможно това да се случи и един от инструментите, с които не разполагахме предните вълни бяха именно ваксините", сподели тя.

По думите ѝ, децата имат нужда да общуват със съучениците си.

Тя заяви, че в нейното училище са осигурени устройства, с които да се улесни онлайн обучението.

Изследване на синдикат "Образование" показва, че ваксинираните и преболедували учители са повече, отколкото е обявило Министерството на здравеопазването. Според друго изследване 46,3 % от учителите нямат собствено дигитално средство.

Юлиан Петров подчерта, че учителите са се изтощили да работят в електронна среда.

Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии.

#коронавирус #университети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »