Кирил Петков няма да се кандидатира за президент

Кирил Петков няма да се кандидатира за президент
A A+ A++ A

„Аз лично много харесвам работата на съществуващия президент. Последното нещо, което бих направил, е да се кандидатирам за президент, напротив бих го подкрепил с двете си ръце. Тези три месеца ни го доказа не само на думи, а и с действия, че този човек наистина е застанал зад промяната на България, в която също вярвам“. Това заяви служебният министър Кирил Петков в парламента след заседанието на парламентарната икономическа комисия.

Попитан за бъдеща негова партия с Петков отново повтори, че докато е служебен министър, за партии няма да говори. „Имаме работа, която трябва да свършим“, допълни министърът.

За обсъжданата мярка в подкрепа на фиксираните разходи, в частност в ресторантьорството и туризма, Петков обясни, че идеята ресторантьорите задължително да плащат заплатите на служителите си по банков път и част от приходите си да получават електронно. По думите на министъра така ще се гарантира, че ползващите мярката ще са в "белия" сектор.

„Надяваме се, че това потенциално допълнително "избелване" на сектора ще намали нетния разход за бюджета“, допълни икономическият министър.

По предложението на бизнеса за възможността за предоставяне на ваучери за лекарства на пенсионери над 65 години, които решат да се ваксинират, министърът уточни, че това е доброволно решение на възрастните хора. „Тази мярка би се финансирала от бюджета, ако комисията реши да разшири бюджета“, допълни Петков.

Министърът съобщи, че утре ще бъде представено предложението за сертификат за общини с нулева корупция. Той обясни, че днес темата е била обсъдена с представители на Трансперанси Интернешънъл и с няколко общини.

„Постигането на нулева корупция преминава през внедряването на най-добрите практики за прозрачно общуване с бизнеса, както и с осигуряването на възможност за инвеститорите да отнесат евентуалните си проблеми в тази област към контактно лице от Трансперанси Интернешънъл. Държавата поема ангажимент да представя на инвеститорите предложенията на първите общини, които ще бъдат сертифицирани като такива с нулева корупция. Очакванията са това да стимулира и другите общини да последват примера им“, каза министърът.

Той съобщи, че 52 предложения от бизнеса ще бъдат внесени в ресорната комисията. Сред тях е това държавната администрация да даде пример с ваксинациите. В тази връзка Кирил Петков каза, че ще покани само ваксинирани служители на министерството, за да им благодари за работата.

„Не мисля, че това е дискриминационно, това е хубав стимул, първо държавата трябва да покаже как това се случва, за да можем да стимулираме и бизнеса“, допълни Петков и заяви, че най-важната цел е да не се затваря икономиката.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »