ГДБОП задържа заподозрян за заканата с убийство на Ива Митева

ГДБОП задържа заподозрян за заканата с убийство на Ива Митева
A A+ A++ A

Задържан е мъж, който е изпратил имейла със заплахата за убийство на председателя на парламента Ива Митева, съобщава БНР. Мъжът е криминално проявен от района на Стара Загора. Има регистрации за кражби и за други закани. В момента с него работи екип на ГДБОП.

До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел "Киберпрестъпления" на антимафиотската служба, който локализиран мъжът.

По-рано беше съобщено, че Софийската районна прокуратура вече проверява сигнала за заплаха за убийство на председателя на парламента Ива Митева. Магистратите се самосезираха, след като в Народното събрание беше съобщено, че заканата е била получена на мейла на правосъдното министерство.

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт", написа часове по-рано Слави Трифонов във Фейсбук, като издаде, че той самият е получавал "десетки" такива предупреждения. Лидерът на "Има такъв народ" обаче коментира, че "заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно" и издава "слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде".

За заплахата срещу Митева съобщиха нейният съпартиец Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Те смятат, че "посланието" има връзка с обсъждането на промените в Закона за НСО, които предвиждат да отпаднат охраната и бронираните коли за висши  политици и магистрати. Заплахата била получена на имейла на правосъдното министерство в 21:04 ч. снощи. Тя била адресирана и до други, но Йорданов и Хаджигенов не посочиха имена. Свързаха обаче предупреждението с ГЕРБ и ДПС.  "Жалък и смешен е сигналът ... В него са объркани БСП, имам пистолет, ще убия този, онзи, в смисъл много неща...  типично за ГЕРБ между другото, откъде другаде да дойде сигналът", коментира Хаджигенов, цитиран от БГНЕС.

Самата Митова изрази недоумение пред медиите, че е обект на заплаха. "По-скоро ме е страх за детето ми", сподели тя. И подчерта: "Това означава, че депутатите няма да можем да работим оттук-нататък. Всеки един сигнал ще възпира промяната." В МВР приемат случая сериозно - с него се занимава ГДБОП. А главният прокурор коментира ядосано, че прокуратурата не е известена за сигнала. 

"Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет - закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно", коментира Слави Трифонов на страницата си във Фейсбук.

Всъщност лидерът на ИТН греши - заплахата е отправена в четвъртък вечерта, преди въпросните промени да бъдат обявени за приети в петък след серия процедурни перипетии и скандали. За отбелязване е, че самата Митева дълго и упорито настояваше, че процедурата по гласуването е била опорочена и промените не са приети. Тя е научила за заплахата в петък след 11 часа през деня.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »