Голямата загадка: Колко са повторно заразените с Covid-19 у нас

Голямата загадка: Колко са повторно заразените с Covid-19 у нас
A A+ A++ A

От началото на пандемията потвърдените случаи на Covid-19 у нас гонят половин милион. Ежедневно здравните власти оповестяват данните за броя на новозаразените, активните случаи, настанените в болница, излекуваните, починалите и ваксинираните. Данните се събират по области, възрастова група.

В тази статистика обаче липсва важна информация – каква част от регистрираните случаи са на повторно заразили се с вируса. Такива данни не се събират и съответно, подобна статистика не се прави, става ясно от отговор на здравното министерство на въпроси на Topnovini.bg.

„Случаите на COVID-19 се съобщават по реда на Наредба № 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести. В дефиницията за случай на COVID-19 не е посочено определение за повторно заразяване (реинфекция) с коронавирус като за основна причина за това е липсата на единно становище по въпроса от международните здравни институции“, обясняват от ведомството.

За единични случаи на повторно заразили се научаваме единствено от медиите и то само ако болният е известен или ако заболяването приключва трагично. Тази информация обаче не е достатъчна, за да се направят изводи за протичането на болестта и картината у нас.

Без подобна статистика няма как да разберем какъв е времевият интервал между първото и второто заразяване, нито дали реинфекцията протича по-леко или по-тежко. Няма данни и за това дали сред повторно заразилите се има ваксинирани хора и как протича повторното заразяване при тях. Не е ясно и какъв е броят на медицинските лица, срещнали се повторно с вируса…

Събирането на подобна статистика едва ли е проблем, на фона на това, че здравното министерство поддържа регистър на лицата, поставени под карантина и на потвърдените случаи на COVID-19 и регистър на имунизираните лица за борба с COVID-19. Въпреки това броят на повторнозаразените с Covid-19 у нас остава мистерия, година и половина след първия случай у нас.

Подобна информация обаче се събира в други страни като Чехия, която от февруари брои случаите на реинфекция, или Дания, където казусът се изследва научно. Редно е и у нас да се помисли в подобна посока, най-малкото за да знаем срещу какво се борим.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"