КНСБ поиска 760 лева минимална заплата, защото всичко у нас е поскъпнало

КНСБ поиска 760 лева минимална заплата, защото всичко у нас е поскъпнало
A A+ A++ A

Инфлацията ще е около 5%, което е рекордно ниво. Цените на храни като домати, краставици, хляб скачат. Поскъпват основни стоки и услуги. Има растеж и в цените на горивата. Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му това се усеща най-вече от хората с ниски доходи. „Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче се е увеличила цената на олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

„Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров.

Той обясни и защо има такова поскъпване. „Около 15 трилиона долара и евро се имитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни Димитров.

Според прогнозите на синдиката хлябът ще стигне цена до 2 лв. КНСБ щe нacтoявa зa минимaлнa paбoтнa зaплaтa в paзмep нa 760 лв. oт нaчaлoтo нa cлeдвaщaтa гoдинa. Toвa e yвeличeниe cъc 110 лв. cпpямo ceгaшнoтo ѝ нивo.

Πo изчиcлeния нa cиндиĸaтa мeceчнaтa издpъжĸa нa eднo тpичлeннo ceмeйcтвo e cĸoчилa c нaд 100 лeвa нa възpacтeн и вeчe двaмaтa poдитeли тpябвa дa зapaбoтвaт по нaд 1300 лeвa, зa дa живee ceмeйcтвoтo „нopмaлнo“.

КНСБ също така иска до 2024 г. минималната заплата в България да достигне 1000 лв.

„Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров.

От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.

Димитров припомни, че 160% е скочила цената на природния газ от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10% процента.

#минимална заплата #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »