МЗ с позиция за ваксините срещу COVID-19 и репродуктивната система

МЗ с позиция за ваксините срещу COVID-19 и репродуктивната система
A A+ A++ A

Информация за ваксините срещу COVID-19 и репродуктивната система, съобщиха от здравното министерство. 

Ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет. Факт е обаче, че бременните жени са в по-висок риск от тежко протичане на респираторни заболявания, в това число и на коронавирусната инфекция.

Във Великобритания е проведено изследване върху 3371 неваксинирани бременни жени, приети в болница със симптоматичен COVID-19. Резултатите показват, че 24% от приетите в болница по време на първата вълна имат умерено или тежко заболяване, в сравнение с 36% от тези, заразени с Алфа варианта и 45% при Делта варианта.

В публикувана на 20.08.2021 г. информация Кралският колеж по акушерство и гинекология в Обединеното кралство препоръчва прилагането на ваксина срещу SARS-CoV-2 по време на бременност.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчва ваксиниране на хора на и над 12 години, включително бременни и кърмещи жени, на жени, които се опитват да забременеят, и такива, на които им предстои.

Проучване, проведено в Университета в Маями, САЩ, чиито резултати бяха публикувани в „JAMA“ на 14.06.2021 г., оценява параметрите на сперматозоидите при здрави мъже на възраст от 18 до 50 години преди и след поставянето на РНК ваксина, като неблагоприятно влияние върху тях не е намерено.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »