Провалът на европравосъдието: Брендо - уж на Карибите, а той се оказа в Украйна

Провалът на европравосъдието: Брендо - уж на Карибите,  а той се оказа в Украйна
A A+ A++ A

Месец май 2012 г. край Созопол. МВР арестува Евелин Банев-Брендо в операция "Кокаинови крале", провеждана едновременно в Италия, Испания, Швейцария, България. Задържани са повече от 30 души. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяснява, че разбитата организация е внасяла по 40 тона кокаин годишно в Италия. 

Тогава бе казано, че задържането на Брендо е станало в неговия автомобил.

Колата е оборудвана като суперлуксозен офис 

с всичко необходимо - сателитни връзки, 16 телефона, факс, лаптопи... Пак там са открити и документи, представляващи части от международна оперативна полицейска разработка срещу самия него. Става ясно, че години по-рано на o. Ceн Мaртeн е открита бaзa, в кoятo са дeйcтвaли пeтимa бългaрcки грaждaни c рaзлични мoрcки cъдoвe. "Увeрихмe ce, чe тeзи cъдoвe ca били купeни oт eдин oт рaзcлeдвaнитe c пaри на Бaнeв. Тук има изтичaнe нa инфoрмaция, нo имa и eднo пo-тeжкo изтичане, кoeтo ce cлучвa прeз мaрт 2008 г. Тoгaвa нa среща мeжду рaзлични cъдeбни инcтaнции, кoитo ca зaинтeрecoвaни от случая и от операцията (прeдcтaвитeли нa иcпaнcкитe, швeйцaрcкитe, бългaрcкитe, хървaтcкитe мaгиcтрaти), ce cпoдeлят данни. Двa чaca пo-къcнo те бяха нa рaзпoлoжeниe нa рaзcлeдвaнитe лицa", разказва през 2012 г. Джузепе Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога. И на практика признава, че така е забавена операцията.

Дори само това показва мащабите на въпросната организация. И до момента не е разкрито кой точно е предал материалите на Брендо. А на срещата са били все високи нива от различните служби.

14-годишната сага "Брендо" е срамна емблема

на европейското правосъдие в Италия и Румъния, и най-вече в България. 

Разследванията срещу него тръгват още през 2007 г., минават през какви ли не наказателни процедури, произнасяне на присъди, отмяна на присъди, разкарване от една страна в друга, изчезване, залавяне, пак изчезване. Той е с присъди в Италия - 20 години затвор, в Румъния - 10 години, в България - 6 години. Все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. И на този фон Банев буквално се изпари, докато не беше задържан в Украйна. Сегашният му арест е много странен. Поне според украинските разкази 56-годишният Брендо е задържан в район край Киев. Българинът се е укривал в къща под наем с още двама мъже от Молдова и Румъния, също криминално проявени. Имал е фалшиви документи за самоличност, а при обиска

украинските полицаи откриват нарколаборатория и посеви от канабис,

както и 39 пакета с готова продукция

Пуснато бе и атрактивно видео от ареста му. За да е още по-вълнуващо, полицията уведоми медиите как е открит уникален Iphone с гравирания лик на Владимир Путин и герба на Русия. Оказа се, че апаратът е изработен от злато и черен титан от италианската компания Caviar. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис "Supremo Tre Volte" ("Три пъти превъзходен" - заради трите мандата на Путин като държавен глава).

И изникват въпросите кой, издирван за наркотрафик, се крие в къща с оранжерия за марихуана, и то в страна като Украйна, известна със силовите си структури. Страна, която е част от системата на Интерпол, в която Евелин Банев е обявен за издирване с червена бюлетина. С телефон, който със сигурност може да бъде проследен, като се има предвид колко малко бройки са продадени. 

Прокуратурата в Киев е поискала задържането на Банев за срок от 20 дни. Веднага бе съобщено, че българското държавно обвинение е предприело действия по задвижване на процедурата по екстрадицията за изтърпяване на 6-годишната му окончателна присъда у нас. Обявено бе, че България е предоставила "пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал". 

Дни по-късно българското държавно обвинение заговори за прецедента "Брендо", защото той е търсен в три държави. Логиката, че като е български гражданин, задържаният трябва да бъде върнат у нас, влиза в колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка, твърдят от прокуратурата. Не може да се предвиди крайното решение и кога ще бъде взето, защото законодателството на двете държави е различно. Интересното е, че Украйна може да реши първо тя да съди Брендо, ако прецени, че той е извършил престъпление и на нейна територия.

Това извади наяве скелетите около

разиграващите се с години процесуални игри между България, Италия и Румъния

Тази история сигурно ще се изучава в европейското наказателно и наказателнопроцесуално право.

Когато Брендо бе арестуван през 2012 г., бе екстрадиран в Италия в момента, в който там бе осъден на първа инстанция. И после дойде мистерията с връщането му у нас само година по-късно. И досега не е ясно защо Италия го върна на България, при положение че вече беше осъден там на 20 години.

След връщането му той полежа в ареста и после бе пуснат в очакване на присъдата. Точно по това време Румъния издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА) и поиска от България Брендо да им бъде предаден.  Софийският градски съд поиска допълнителна информация, за да се произнесе по ЕЗА. Отговор от Румъния не последва и след 4 месеца безплодно чакане СГС окончателно прекрати производството за изпълнението на ЕЗА. Румънците започнаха задочно процеса срещу Банев през юни 2014 г. и за две години успяха да го приключат с 10-годишна присъда. Така Брендо се оказа осъден в Румъния и Италия, а в България нещата още се точеха. Все пак и у нас беше произнесена осъдителна присъда, но той изчезна. 

И издаде книгата "Съзирам душата на България" с главен герой Максим, срещу когото се водят дела за наркотрафик в няколко европейски държави. Затворът го приземява и той решава да се промени. Отдава се на физически и духовни практики, медитира и започва да пише стихове. 

Разпространението на книгата, която бе представена като автобиографична, бе съпроводено с изявление: "В последно време в публичното пространство се спекулира с "изчезването" на Евелин Банев, който основателно е притеснен от тази преднамерена кампания. Г-н Банев смята, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност... Г-н Банев ни увери, че има потребност от уединение, за да напише спокойно втората си книга, по която работи от няколко месеца." 

Очевидно Банев не е случаен. Стои зад много хора и зад него стоят немалко фактори. И легалният му бизнес е огромен, включително и в България - хотели, стотици недвижими имоти, търговия с луксозни стоки, финансови и консултантски услуги. Все неща, които не се водят на негово име. Но и легалното му имущество все още не е конфискувано, защото и по него върви голямо процесуално претакане. 

Зловещ момент в сагата бе 

отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара

След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като не стана ясно дали е платен откуп. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити. Както и кой уби Дишлиев, Запрянова, Бретона и т.н. Не е открита и "къртицата" на Брендо, за която МВР твърдеше, че е бивш служител на вътрешното министерство и все още действащ държавен служител. 

14 години убийства, отвличания, обвинения за пране на пари за стотици милиони, замесване на магистрати, политици, присъди, процесуални игри, междудържавно напрежение. И май нищо не е приключило. Най-малкото има обещание за втора книга.

Александър Александров, "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »