Глобално споразумение: Минимален корпоративен данък - 15%

Глобално споразумение: Минимален корпоративен данък - 15%
A A+ A++ A

Глобалното споразумение за 15 на на сто минимален корпоративен данък е договорено, съобщават световните агенции като се позовават на  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Сделката стана факт, след като и Ирландия, Естония и Унгария дадоха своето съгласие. Така вече 136 от участвалите в преговорите 140 държави са подкрепили споразумението. Те дават над 90 на сто от световния брутен вътрешен продукт. Кения, Нигерия, Пакистан и Шри Ланка все още се въздържат.

Решението ще бъде представено на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон на 13 октомври, след това на срещата на върха на лидерите на групата в Рим в края на месеца.

Целта на споразумението е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

 

В момента много големи корпорации декларират печалбите си в държави с ниско данъчно облагане като Ирландия, независимо че те реално са в резултат на дейност в други страни. Проблемът стана особено належащ с възхода на технологични гиганти като Google и Facebook, които лесно могат да правят бизнес навсякъде.

Смята се, че минималният корпоративен данък ще осигури на държавите допълнителни приходи в размер на общо около 150 млрд. долара годишно. Освен това над 125 милиарда приходи от данъци ще бъдат пренасочени към страни, където големите мултинационални корпорации в действителност са извършили съответните дейности.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »