Сериозен спад на туризма в света през тази година

Сериозен спад на туризма в света през тази година
A A+ A++ A

"Около 54 млн. туристи са преминали международните граници през месец юли, което е най-високият показател от април 2020 г.", се казва в изявление на Световната туристическа организация, цитирано от БНР.

Това представлява увеличение с 58% в сравнение с нивото, регистрирано през юли 2020 г., но все пак е спад с 67% от 164 млн., отчетени през юли 2019 г.

"Това подобрение беше подкрепено от повторното отваряне на много дестинации за международни пътувания, най-вече в Европа и Северна и Южна Америка", се казва още в изявлението.

От Световната туристическа организация, която е структура на ООН обаче съобщават, че "независимо от това 2021 г. продължава да бъде предизвикателна година за глобалния туризъм, като

международните пътувания са намалели с 80% през периода януари-юли в сравнение с 2019 г.".

През първите 7 месеца на тази година в Азия и Тихия океан продължават да се наблюдават сривове от 95% в международните пътувания, следвани от Близкия със спад от 82%. Европа и Африка регистрират понижение от 77%, а Северна и Южна Америка имат намаление с 68%.

От друга страна, няколко острова в Карибите, Африка, Азия и Тихия океан, както и няколко европейски дестинации, са възстановили туризма си и са отчели пристигания близо до или дори по-високи от нивата преди пандемията.

Испания, която преди пандемията беше втората най-популярна туристическа дестинация в света, през първите 8 месеца на тази година е приела 15 млн. туристи,

съобщи НСИ на Испания. Данните поставят под съмнение целта, поставена от испанското правителство, да привлече около 45 млн. чуждестранни посетители тази година, т.е. около половината от броя им през 2019 г.

"Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи, остават недостигнати, тъй като непоследователните правила, разпоредби и неравномерните нива на ваксинация продължават да влияят на доверието в пътуванията", каза в изявление ръководителят на Световната туристическа организация Зураб Пололикашвили.

В изявлението си Световната туристическа организация посочва, че се очаква "възстановяване" през 2022 г., въпреки че глобалният туризъм не се очаква да достигне нивата отпреди пандемията до 2023 г. или 2024 г.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"