Влияе ли кръвната група на здравето ни

Влияе ли кръвната група на здравето ни
A A+ A++ A

Вероятно много от вас не знаят каква кръвна група са. Според различни проучвания  обаче, че тя може да има голямо влияние върху здравето ви, пише Vesti.bg.

В едно от последните изследвания на Royal Holloway участвали 882 души. От данните става ясно,че хората с кръвна група AB са с 5,6 пъти по-висок риск от дълбока венозна тромбоза, докато при хората с кръвна група 0, рискът е намален наполовина. Това може да е вследствие на специфичния начин, по който кръвната група функционира. Проучването показва още, че хората с кръвна група 0 са с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Друго мащабно американско проучване от 2012 г. установи, че хората с кръвна група AB са с 23% по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания, докато тези с кръвна група B - с 11%, в сравнение с хората от група 0. Хората с кръвна група 0 са по-устойчиви на факторите на околната среда като мръсния въздух.

Японско проучване от 2018 г. разкри, че пациентите с тежка травма, които са с кръвна група 0, имат 28% риск от летален край, в сравнение с другите пациенти - 11%.

Кръвните групи могат да повлияят и на начина, по който тялото се бори с инфекциозни заболявания. Има дори различни проучвания, които казват, че кръвната група може да повлияе на податливостта към COVID-19.

И въпреки че науката казва, че кръвната група влияе на здравето ви, лекарите допълват, че това не значи, че трябва да промените начина си на живот.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници