Експерти: Ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до проблеми

Експерти: Ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до проблеми
A A+ A++ A
Ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет и до по-тежки случаи през предстоящия сезон, каза в националния пресклуб на БТА Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България. По думите му по-тежки случаи може да възникнат сред децата под 10-годишна възраст и сред хората над 65-годишна възраст.

Грипът е предотвратимо инфекциозно заболяване, което се предава лесно и ежегодно заразява 10-30 на сто от населението и причинява стотици хиляди хоспитализации в Европа, допълни Сила.

Грипът може да протече тежко, да засегне всички органи и системи у човек, може да доведе до инфаркт или инсулт, каза проф.Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й миналата година над 8400 са били хоспитализациите заради грип, като голяма част от тях са били на хора над 65-годишна възраст или на страдащи от хронични заболявания. По думите ѝ данните от Центъра показват, че може да се очаква грипна епидемия.

Проф. Христова припомни, че препоръката на СЗО е интервалът между поставянето на ваксина срещу грип и срещу COVID-19 да е 14 дни.

България е на последно място в Европа по ваксинален обхват срещу грип - под 10 на сто, посочи Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му през последните две години, в рамките на Националната програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., обхватът сред възрастните хора се е повишил.

Тази година ваксината срещу грип осигурява защита срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет", каза преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Безплатната ваксината срещу грип, която се осигурява в рамките на Програмата, ще бъде доставена при личните лекари в средата на октомври, съобщиха преди дни от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
 

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници