Заради ковид кризата: 8 млн. лв. за училища и забавачки

Заради ковид кризата: 8 млн. лв. за училища и забавачки
A A+ A++ A

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв. Това е съобщил днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, предадоха от пресцентъра му.

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя - брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. Целта е по този начин да се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции. Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

Новината идва няколко дни след като от Съюза на работодателите в системата на народната просвета алармираха, че повишените цени на ток, гориво и вода през последната година са непосилни да бъдат заплатени от миналогодишните стандарти в системата. Те поискаха 20% скок на единните разходни стандарти за догодина, който да покрие и увеличените разходи за доставки на хранителни продукти в детските градини и училища, както и "чувствителната промяна" на цените на всички хигиенни материали и дезинфектанти.

"Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови резерви за по-сериозна подкрепа на институциите до края на тази година. Искаме да помогнем на тези училища, детски градини и центрове, които наистина имат нужда. Виждаме дисбаланси, които анализираме в момента - повече от половината училища имат големи остатъци, а други нямат никакви средства. Ще видим откъде идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със следващия бюджет", е посочил проф. Денков.  

МОН и социалните партньори са се договорили да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 г. И двете страни са били единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, за единните разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища. Синдикатите и работодателските организации представиха конкретни разчети за финансиране на отделните дейности в системата на средното образование, които МОН ще вземе предвид при подготовката на бюджета за следващата година и при разговорите с Министерството на финансите.

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »