Учени: Рискът от COVID-19 от повърхностите в магазините е много нисък

Учени: Рискът от COVID-19 от повърхностите в магазините е много нисък
A A+ A++ A

Канадски учени доказаха, че рискът да се заразим с новия коронавирус от повърхностите в хранителните магазини, е много малък, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ .

Учените от университета на Гуелп в Онтарио са събрали 957 проби от четири хранителни магазина за един месец. Нито една не е била положителна за новия коронавирус.

Това означава, че видимо рискови повърхности като дръжката на пазарската количка или вратите на фризерите са безопасни в магазините, които спазват протоколите за почистване.

"Мислим, че почистването и дезинфекцирането на контактните повърхности, както и носенето на маски, значително намаляват риска от предаване на вируса от повърхности в магазините" - казва д-р Мария Корадини, доцент по науки за храните.

Изследвания от началото на пандемията насочваха, че вирусът може да оцелее върху повърхности часове, дори дни. Това кара много хора да носят ръкавици, докато пазаруват.

Учените са взeли проби също от апаратите за плащане, конвейерните ленти, повърхностите около деликатесните щандове, пластмасови и метални дръжки в секторите за замразени храни. След това са правели Пи Си Ар

Времето от денонощието и местонахождението на магазина - в центъра на града или в предградие, не е било от значение. Всички резултати са били отрицателни.

До подобен извод стигнаха и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Те обявиха, че макар и предаването на новия коронавирус чрез повърхности да е възможно, то е малко вероятно, защото вирусът обикновено се разпространява чрез капчици или по въздуха от заразени хора.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »