Кацаров: Ще бъде направен анализ на смъртността при Covid инфекция по болници

Кацаров: Ще бъде направен анализ на смъртността при Covid инфекция по болници
A A+ A++ A

Общата смъртност и смъртността от Covid-19 на седмична база е с около една трета по-малка при настоящата вълна на заболеваемост в сравнение с предишните. Това обяви министърът на здравеопазването Стой Кацаров. Той изрази предположение, че основната причина е ваксинацията на 20% от населението, както и още толкова преболедували. Над 95% от починалите в момента се неваксинираните.  

От Министерството на здравеопазването обявиха, че в болниците има свободни легла за пациенти с Covid инфекция. Заети са 71 процента от леглата в общите Covid отделения и 63 процента от леглата в интензивните отделения. В страната са разкрити общо 7268 легла. 

Ще бъде направен анализ на смъртността при Covid инфекция по болници, обяви министър Кацаров: 

"Там, където има по-големи отклонения, където е повишена смъртността, искам от директорите да свикат медицинските съвети да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните, и ако преценят, че е необходима някаква корекция в поведението по отношение на лечението на Covid, да предприемат такива мерки". 

Министърът съобщи още, че се правят усилия да се осигури допълнителна възможност за лечението на тежко болни в лечебните заведения чрез моноклонални антитела. 

Дали ще бъдат предложени нови ограничителни мерки в национален мащаб, ще бъде обявено в петък, каза още служебният министър на здравеопазването. Той подчерта, че ако се стигне до затваряне, последните, които ще бъдат затворени, ще бъдат училищата. И потвърди, че в последните дни има увеличение на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой деца, позитивни за Covid-19, но към момента не се е отразило на хоспитализирането им. До вчера са хоспитализирани 121 деца. В настоящата ситуация директорите на училища най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес. 

Основно у нас циркулира Делта вариантът, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Провеждането на събития и конгресни мероприятия ще бъде допуснато при наличието на зелен сертификат. 

До края на деня ще бъде издадена корекция на заповедта, която да позволява провеждането на събития - семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма при спазване на мерките. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »