„Булгаргаз“ заплаши да спре доставките на газ на „Топлофикация София“

„Булгаргаз“ заплаши да спре доставките на газ на „Топлофикация София“
A A+ A++ A

„Булгаргаз“ е заплашил да спре доставките на газ на „Топлофикация София“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет, научи DarikNews.bg. "Тази сутрин получихме и първото писмо от „Булгаргаз“, с което настояват за заплащане на задълженията, предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с „Топлофикация“ и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата", заяви Фандъкова.

„Вчера "Топлофикация София“ е получила писмо от „Булгаргаз“, който уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното. В тази връзка „Булгаргаз“ подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение. На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София", каза още кметът пред общинските съветници. 

По думите ѝ "За съжаление, към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ. Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на „Булгаргаз“ обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември". 

"Вчера проведох среща с министъра на финансите и министъра на енергетиката, като имаме тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не допуснем огромен дисбаланс в дружеството, коjто автоматично ще се отрази на цялата енергийна система", допълни Фандъкова. 

Тя заяви, че е получила и уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между „Булгаргаз“ и „Топлофикация“. Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »