Темз Арабаджиева и света на книгите: Всеки трябва да отрие „неговата“ история

Темз Арабаджиева и света на книгите: Всеки трябва да отрие „неговата“ история
A A+ A++ A

Днес ви срещаме с Темз Арабаджиева, PR на издателство Ciela, която ще ни пренесе в света на книгите и ще ни разкаже за любимите си заглавия, любовта към книгите и новостите, които да очакваме от издателството през новата година.

Как и кога се зароди твоята любов към книгите?

Някои хора разделят времето си на "преди" или "след". Истината е, че изобщо не си спомням онези дни "преди". В семейство с четящи родители предполагам, че винаги е така. Любовта към думите се предава. И сякаш още преди да започна да чета, любовта ми към литературата си е била там.

Кое е заглавието, което е оставило трайна следа в съзнанието ти и би се върнала да препрочиташ отново и отново?

През годините те се променят. За последните седем това сякаш еа различни стихосбирки – "Кого живея?" от Костас Монтис, "Ѝ" от Йорданка Белева,  "Площите на паметта" от Херман де Конник, стиховете на Т.С. Елиът, Рилке и други.

В днешно време децата прекарват все повече време във виртуалното пространство. Как да събудим интереса им към книгите?

Няма човек, който да не обича да чете, просто все още не е открил езика и историята, която е "неговата". С децата трябва да се говори без предразсъдъци, без характерния за възрастните "снобизъм". Това, че ние не разбираме нещо, не означава, че то не е валидно за някого. Познавам хора, които са започнали да четат със "Здрач", защото това е било Книгата на тяхното поколение, и днес обожават Вирджиния Улф.

Напоследък като че ли всеки пише книга. Какво е мнението ти за все по-популярното течение сред инфлуенсърите да издават книги?

Истината е, че не съм читател на точно тази трактовка. Ако тези книги са "полезни" на някого, не вредят и не се възползват от аудиторията, защо не?

"Първа страница" - нов подкаст за книги, хора и (не)истински истории. Разкажи ни повече как дойде идеята за създаването му и какво искате да покажете на хората.

Каквото и да си говорим, хората обичаме рамките. Без значение дали става дума за актьор, писател, музикант, водещ, спортист или друго - познаваме тези популярни личности от големия и малкия екран, от интервюта, акцентиращи по-скоро върху актуалното за деня. Така много нюанси остават скрити.

2339267

Затова с Антон Биров, който е мой партньор в "С книги под завивките", решихме да поканим хора от различни сфери, които вярваме, че "крият" в себе си още толкова много извън нещата, с които ги познаваме. Стараем се атмосферата да е достатъчно уютна, че да могат гостите да се чувстват комфортно. Това някак се усеща от слушателите. А избрахме подкаста като формат, защото само той позволява толкова независим от времето разговор. А и с YouTube канала и с радио рубриката решихме, че можем да експериментираме.

Какво мислиш за електронните и аудио книги? Те ли са новото бъдеще?

Електронните и аудио книгите са просто ново проявление на формата. Да, те са "новото бъдеще", но то съвсем не изключва хартиените копия. Читателят може да е много "сантиментално животно" и да има нужда от допира на хартията, аромата, освен комфорта и функционалността.

Кои са книгите, които всеки млад човек трябва да прочете?

Книгите, които ще го нюансират, ще го конфронтират и нека си го пожелаем, ще го накарат да бъде по-добър със себе си и околните. 

2339266

Какво четат хората напоследък? Залагат ли на класиките или посягат към съвременната литература? Има ли любими заглавия?

Продължението на интервюто можете да видите в Peika.bg.

#книги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"