Заради Омикрон: Провал на новогодишните тържества по света

Заради Омикрон: Провал на новогодишните тържества по света
A A+ A++ A
Вариантът Омикрон на коронавируса попари новогодишните тържества в голяма част от света, като градове от Париж до Куала Лумпур отмениха публичните празненства, но Лондон организира телевизионно парти в последната минута, а Кейптаун внезапно вдигна дълго продължилия комендантски час, пише Ройтерс.

Полунощ мина в Париж без планираното шоу с фойерверки и концерти на диджеи, след като градската управа отмени събитията, запланувани на Шан-з-Елизе по съвет на научната комисия, която обяви, че масовите събирания биха били твърде рисковани.

На други места по целия свят събитията бяха ограничени или направо отменени, както стана с традиционните фойерверки над кулите "Петронас" в Куала Лумпур (в Малайзия - б.ред.). В Нидерландия, където събирането на открито на групи от повече от четирима души е забранено, полицията разпръсна няколко хиляди души, които упорито се събраха на централния амстердамски площад Дам, съобщи агенция АНП.

В Лондон обаче, където фойерверките и светлинното шоу бяха отменени през октомври, властите обявиха в петък, че спектакълът ще се осъществи на телевизионния екран, докато Биг Бен удари на Нова година за първи път от 2017 г. след реставрация.

"Искам да призова всеки да празнува Нова година по разумен и внимателен начин и най-добрият начин да направи това е да гледа лондонското шоу по телевизията", каза кметът на Лондон Садик Хан по Скай Нюз преди събитието.

Кадри на Би Би Си от фойерверките показаха много слабо движение на автомобили и практически никакви присъстващи на място зрители.

По-рано Великобритания публикува проучване сред един милион случая на коронавирус, което установява, че тези с Омикрон е около три пъти по-малко вероятно да се нуждаят от хоспитализация от онези с доскоро доминиращия вариант Делта. Тези резултати са "в съзвучие с оптимистичните признаци, които вече бяхме видели", каза Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на британската Агенция за здравна безопасност.

Въпреки това много страни върнаха ограниченията, за да предпазят здравните системи от претоварване.

Внезапната поява на Омикрон доведе до скок на случаите на коронавирус в страни из целия свят. Глобалните инфекции достигната до рекорден брой през последния седемдневен период със средно от малко над един милион случая дневно в световен мащаб между 24 и 30 декември, с около 100 хиляди повече в сравнение с предишния пик, отбелязан миналата сряда, показват данните на Ройтерс. Смъртните случаи обаче не са нараснали съответно, което носи надежда, че новият вариант е по-малко смъртоносен.

В навечерието на оптимистичните данни Кейптаун внезапно отмени комендантския час точно навреме за Нова година, след като Южна Африка стана първата страна, която обяви, че пикът на вълната на Омикрон в нея е отминал - и то без голям скок на смъртните случаи.

Южна Африка беше първата, която би тревога за новия бързо разпространяващ се вариант на коронавируса, който препуска из целия свят.

"Аз просто се надявам, че Кейптаун се връща към стария Кейптаун, който ние всички познавахме", казва Майкъл Мчеде, управител на хард рок кафе край белия пясък на плажа Кампс Бей, който е въодушевен, че подготвя заведението да посрещне неочаквано оживление.
Часове по-рано австралийският град Сидни също отпразнува Нова година с нещо като пълен блясък и внушителни фойерверки осветиха пристанището над сградата на операта.

В Ню Йорк кристалната топка все още предстои да се спусне на Таймс Скуеър, но множеството, отброяващо времето до края на годината, ще бъде една четвърт от обичайния си брой - с маски, със социална дистанция и с доказателство за ваксинация в ръка.

Само 15 хиляди души са допуснати до официалната зона за зрители, вместо обичайните около 55 хиляди - все пак голям напредък в сравнение с предишната година, когато публиката беше от няколко десетки.

При над 74 хиляди случая в щата Ню Йорк в четвъртък и 22 процента положителни тестове някои критици се питаха дали тържествата изобщо трябва да започват.

Купонджии в Мадрид чакаха с часове на опашка, за да достигнат до главния площад Пуерта дел Сол, където празненствата започнаха с многобройни контролно-пропускателни пунктове, задължителни маски и запълненост на капацитета от 60 процента от обичайната.

Саул Педреро, 34-годишен чиновник, е пътувал от Барселона, където контролът е сред най-стриктните в Испания, включително комендантски час от 1 ч. през нощта.

"Това изглежда като друга държава. Тук всеки може да прави всичко и никой не казва нищо", казва той.

Пищно шоу с фойерверки озари празненствата, които испанците отбелязват, като натъпкват 12 гроздови зърна в устата си с всеки удар на часовника, който бие полунощ.

В Азия тържествата бяха предимно ограничени или отменени.

В Южна Корея традиционната церемония по удрянето на камбаните беше отменена за втора поредна година, докато празненствата бяха отменени и в лъскавата увеселителна зона Шибуя в Токио, а японският премиер Фумио Кишида призова в обръщение в ЮТюб хората да носят маски и да ограничат броя на присъстващите на партитата.

Китай, където коронавирусът се появи за първи път в края на 2019 г., е в състояние на тревога, като в град Сиан беше обявен локдаун, а новогодишните събития в други градове бяха отменени.
 БТА

#Омикрон #провал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »