Нинова: Теленор и А1 не могат да вдигнат таксите и със стотинка, Виваком - може

Нинова: Теленор и А1 не могат да вдигнат таксите и със стотинка, Виваком - може
A A+ A++ A

В момента два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите, коментира вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в парламента, преди първата среща на експертния съвет на управляващата коалиция за законодателни промени за  дейността на колекторските фирми. 

Тя обясни, че мобилните оператори са изпратили на своите абонати съобщение, че ще вдигнат цените от февруари, но това тяхно намерение е спряно със заповед на Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и индустрията.

Причината е, че два от операторите - "Теленор" и "А1", опитаха увеличение на таксите за две години, със задна дата - за 2021 г. и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите, пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите, обясни Нинова и определи това като нелоялна търговска практика.

"Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва, и тази заповед я въведохме в т.нар. предварително изпълнение. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите", коментира тя, цитирана от БТА. 

"Виваком" не подлежи на тази заповед, тъй като не е поискала увеличение за 2021 г. и за 2020 г., а само за 2021 г., посочи Нинова.

Тя съобщи, че вчера двата оператора са обжалвали заповедта по съдебен ред. По думите й, докато не излезе съдебното решение, те не могат да увеличат цените на мобилните телефони с една стотинка.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира темата преди първата среща на експертния съвет на управляващата коалиция за законодателни промени, които да регламентират дейността на колекторските фирми.

#Корнелия Нинова #Теленор #А1 #Виваком

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »