Путин: ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Путин: ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е обсъдил в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел ситуацията в Украйна и е призовал Европейския съюз да накара властите в Киев да зачитат хуманитарното право, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

Кремъл добави, че двамата лидери са разговаряли за хуманитарните аспекти кризата и руският държавен глава е информирал Шарл Мишел за хода  преговорите между Русия и Украйна.

"Призовах президента Путин незабавно да спрат военните действия и да осигурят безопасно хуманитарно преминаване и достъп до помощ. Подчертах и необходимостта от гарантиране на безопасността и сигурността на ядрените съоръжения на фона на военните действия в Украйна", написа в своя Туитър Шарл Мишел. По думите му с руския президент са се съгласили да поддържат по-нататъшни контакти.
 

Молбата на Украйна за членство в Европейския съюз ще бъде обсъдена в идните дни, заяви президентът на Европейския съвет след като по-рано през деня е разговарял и с президента на Украйна Зеленски.

Също така стана ясно, че Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и британския министър-председател Борис Джонсън ще имат конферентна връзка. На нея лидерите ще обсъждат последните събития във връзка с Русия и Украйна.

#Путин #война #Украйна #Русия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"