Орбан: Няма да има санкции, свързани с руския газ или петрол

Орбан: Няма да има санкции, свързани с руския газ или петрол
A A+ A++ A

Европейският съюз няма да налага санкции на руския газ или петрол

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан във видеообръщение. Изявлението му идва на фона на започналото вчера двудневно заседание на ръководителите от страните на ЕС във Версай, съобщават унгарските медии.

„Най-важният въпрос за нас е уреден по благоприятен начин: няма да има санкции, които да се отнасят за газ или петрол, така че енергийните доставки на Унгария са осигурени през предстоящия период“, добави Орбан, цитиран от БНР.

Преди дни американският президентът Джо Байдън обяви забрана за внос на руска енергия. Държавите от ЕС не предприеха подобни мерки.

Руският вицепремиер Александър Новак предупреди, че отказът на петрол от Русия ще доведе до катастрофални последици за световния пазар и ще предизвика скок на цените до 300 долара за барел или повече.

Междувременно „Газпром“ съобщи, че доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в редовен режим, в съответствие с заявките на европейските потребители.

Договорните задължения на компанията за транзит до Украйна за тази година възлизат на 40 милиарда кубически метра, или около 109,6 млн. кубични метра на ден.

#Путин #ЕС #Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »