Кои страни изискват зелен сертификат на границите си?

Кои страни изискват зелен сертификат на границите си?
A A+ A++ A

2/3 от държавите в Европа все още изискват зелен сертификат по границите си. Включително България. Така дори да пътуваме до една от 10-те страни без подобни мерки, на прибиране у нас документът ще ни трябва.

Европа се подготвя за предстоящите празници и първи по-сериозен летен сезон с отпадащи COVID ограничения. Първо няколко скандинавски страни – Дания, Финландия и Швеция – махнаха ограниченията за влизане. Зелен сертификат не изискват в общо 10 държави членки на Евросъюза – това са още Ирландия, Нидерландия, Литва, Люксембург, Унгария, Словения и Румъния.

Освен северната ни съседка, от Балканските държави и Сърбия спря да изисква документа от всеки влизащ турист. Любимите дестинации на българите за лятото – Гърция и Турция, се готвят за отмяна на сертификата – и то още преди Великден. В Турция той важи само за туристи, пристигащи със самолет.

Обратно в по-голям мащаб – към държавите на европейския континент, които са извън Съюза, но са отворили границите си за всички туристи без сертификати. Това са Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия. Свободно се влиза и в Англия. Докъдето и да пътуваме обаче, зеленият сертификат ще ни трябва, за да се приберем у дома.

С наближаването на празника и отпадането на много ограничения заради COVID-19, българите стягат багажа и тръгват на път.

„Като интензивност ще се върнем може би на 2018-2019 година по отношение на Великден, което означава около половин милион пътувания”, предвижда експертът от Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Пътуванията се очаква да са най-вече към съседните балкански страни.

Българинът е в тази посока, в която няма ограничения, смята Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма”.

„На Гърция й предстои, по данни на колеги, може би от началото на април да бъдат премахнати мерките. Сърбия няма никакви изисквания към нас. Единственото ограничение е прибирането ни обратно”, казва още Илиева.

Според последната заповед на здравния министър, независимо от къде се прибират, на връщане у нас българите трябва да представят сертификат. Или да си направят тест в чужбина. Ако нямат такъв, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена най-рано на третия ден, ако имат отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. Диалог по тези въпроси между секторите туризъм и здравеопазване обаче няма, твърдят от бранша.

„От външно министерство, от здравните ни власти изобщо няма мисъл за туризма. Опитваме се да направим срещи с г-жа Сербезова още от януари месец. Досега имаме няколко срещи, но само с доц. Ангел Кунчев, който или не решава въпроса, или не разбира какъв ни е проблемът”, алармира  Павлина Илиева.

На въпрос на NOVA кога зеленият сертификат за влизане в България ще отпадне, от здравното министерство отговориха, че решението взима главният държавен здравен инспектор. По какви критерии – не стана ясно.

„Имаме силно намаляване на смъртните случаи на 100 хиляди – много по-малко имаме от това, което изискват за премахване на тези мерки”, категоричен е Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »