Нямаме оръжие, за да изпратим на Украйна, помагаме с бронежилетки и стари каски

Нямаме оръжие, за да изпратим на Украйна, помагаме с бронежилетки и стари каски
A A+ A++ A

"Тежкото решение е да променим начина, по който работим по модернизацията на българската армия, тежкото решение може би е осъзнаването, че в кризата, в която се намираме в момента е необходимо бързо да сложим приоритетите такива, че да имаме една боеготова армия и преодоляване на зависимости в годините назад от стара техника". Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНТ.

"Основният приоритет е задвижване на проекта, който беше върнат от Народното събрание за изграждане на батальонна бойна група на сухопътни войски, разбира се и 3D радарите. Така че, това са два от най-приоритетните проекти. Ние сме безвъзвратно закъснели по някои от проектите, това не означава, че трябва да спадне темпът на работа по тези проекти, те стават все по-важни", обясни още министър Заков.

Според него, кадровият проблем е свързан с модернизацията. Социалният пакет е един от важните фактори, но не е единственият, смята той.

"Трябва да се види как се харчи бюджета на министерството на отбраната. Нещата, които сега виждам не ме изненадват, така че идвам с готови идеи", поясни още Заков.

Той коментира и въпроса дали трябва да се изпрати военна помощ за Украйна. България предоставя финансови средства по европейския инструмент за мир, чрез който се финансира военно-логистична помощ за Украйна, това са 5 милиона лева, тоест България участва, обясни Заков.

Според него, парламентът е правилното място да се проведе дискусията за това, дали България да помогне с оръжия на Украйна.

"Българските въоръжени сили имат огромни дефицити. Въпреки огромният дефицит например на бронежилетки и каски, ние открихме стари каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население. По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме. В други държави този дефицит отсъства. НАТО не изпраща оръжие никъде", поясни Заков, цитиран от Лупа.бг.

#Драгомир Заков #Украйна #оръжие #бронежилетки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"