Ясен Тодоров: Прокуратурата е подложена на агресивна военна операция от изпълнителната власт

Ясен Тодоров: Прокуратурата е подложена на агресивна военна операция от изпълнителната власт
A A+ A++ A

След решението на Конституционния съд, че министърът на правосъдието може да направи искане до пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на т.нар. „трима големи“ в съдебната система, реално тази процедура се провежда за първи път. Стана ясно, че главният прокурор не е недосегаем. Той носи и наказателна отговорност наравно с всички български магистрати. Това каза пред БНР Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба, преди част от Висшия съдебен съвет (ВСС).

И посочи, че процедурата не е направена така, че „искането да не мине“: „Този орган е съставен от едни от най-добрите юристи в България. Няма как във ВСС да попаднат случайни хора, които да са юридически неграмотни“.

Според него прокуратурата е подложена на агресивна военна операция от страна на изпълнителната власт. „Явно хората, които управляват, не осъзнават колко вредно е това. И че един от основополагащите принципи на съвременната демократична държава е разделението на властите“.

Той посочи, че големият проблем за съдебната система в България е, че срещу нея се води пропагандна война. „Нещата се изопачават, безцеремонно се лъже по отношение на прокуратурата“.

По думите му закриването на специализираното правосъдие ще бъде „огромна грешка, защото няма да има кой да провежда борбата срещу организираната престъпност“.

Източник: БНР

 

 

#Ясен Тодоров #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »