Бг горивата - най-скъпи в ЕС спрямо доходите

Бг горивата - най-скъпи в ЕС спрямо доходите
A A+ A++ A

Германското издание Focus е пуснало любопитно сравнение на цените на горивата в ЕС (плюс Швейцария, Норвегия и Великобритания) спрямо средната годишна заплата.

В реални стойности цената на бензина (сравняван е обикновеният A95 преди последното поскъпване) у нас е четвъртата най-ниска – 1,44 евро/литър. По-евтино е горивото само в Унгария, Малта и Кипър. Обаче ние сме абсолютни водачи в класацията по най-ниските средните нетни доходи на човек годишно – 3193 евро. За сравнение следващите в класацията са Румъния (4315 евро), Унгария (4775 евро) и Полша – 5400 евро. В Германия средният годишен доход е 17 830 евро, а най-високи са доходите в Нидерландия (23 509), Люксембург (27 177) и Швейцария (36 947 евро), пишат от dizzyriders.bg.

Така излиза, че ако в България доходите бяха като тези в Германия, бензинът щеше да струва 8,05 евро/литър – българите плащат за него повече от всеки друг, в сравнение с доходите си. Дори в Румъния, която е втора в тази своеобразна класация, той би бил доста по-евтин – 6,66 евро/литър, в Унгария – 4,78 евро/литър, а в Швейцария е дори под евро – само 98 евроцента за литър бензин.

Същата сметка може да се изрази и по друг начин – колко трябва да се работи за литър бензин. И тук България е на незавидното последно място. С оглед цената на труда у нас са необходими 43 минути, за да се купи литър бензин. Докато румънците работят 35 минути, латвийците – 32 минути, а германците – 12 минути. На другия край са Люксембург и Швейцария, където доходите за 5-6 минути работа са достатъчни за литър гориво.

 

 

 

#горива #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »