Острият хепатит с неизвестен причинител натръшка близо 200 деца

Острият хепатит с неизвестен причинител натръшка близо 200 деца
A A+ A++ A

Случаите на острия хепатит с неизяснен произход при деца вече приближават 200. Това съобщиха от Европейския център по контрол и превенция на заболяванията (ECDC) във вторник.

Първият случай беше регистриран във Великобритания в началото на този месец. Там заболелите деца вече стигнаха 111. Те са предимно на възраст под 10 години.

Засега случаи на мистериозния хепатит са изолирани в поне 12 страни. От съседните на България държави Румъния вече съобщи, че има заболяло дете. В ЕС и Европейското икономическо пространство регистрираните случаи са 40, по информация на ECDC.

17 от децата се е наложило да претърпят спешни чернодробни трасплантации, едно е починало, сочат данните за ситуацията глобално.

В България все още няма данни за заболяло от такъв хепатит дете, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Говорим за малки деца под 10 години, а аз бих казал, че повечето случаи са под 5 години с типичната клинична картина на един хепатит", каза той пред Нова тв в сряда.

Характерните симптоми са температура, гадене, повръщане, пожълтяване на кожата. Но протича много по-остро. При него не се изолират познатите хепатитни вируси A, B, C, D, E.

"Ясно е само това до момента. Има много теории, на които се търсят обяснение. Едното е да не би децата след прекаран COVID да имат много занижени имунитет, но не всички са минали през COVID", посочи Кунчев.

Преди дни от СЗО обясниха, че е възможно причинителят да е аденовирус, който атакува по-малки деца. През над двете години, в които заради пандемията имаше строги ограничения, те са имали много малко срещи с подобни аденовируси и имат изградени много по-слаби защитни механизми, е една от хипотезите на експертите от световната организация.

"При хепатити от познатите вируси етиологично лечение няма, почти няма изключение. Ако е аденовирус, етиологично лечение също няма. Няма с какво да атакуваме самия вирус, но има достатъчно много възможности да се подпомогне организмът в борбата му с причинителя и да се облекчи този хепатит, ако навреме се хване. Имайте предвид, че не всички болни деца са хоспитализирани", каза още доц. Кунчев. 

Заради увеличаващия се брой на случаите в Европа главният държавен здравен инспектор е разпоредил на РЗИ-тата при подобни случаи да се вземат проби, които ще се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести.

Източник: ClubZ

Снимка: Википедия

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"