Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца - какво знаем за него

Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца - какво знаем за него
A A+ A++ A

Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти. Към момента има регистрирани случаи в 14 държави.

„Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и САЩ”, съобщи директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ Благомир Здравков.

По думите му тревожното е, че има малка част от случаите, при които заболяването прогресра остро.

„Организацията в момента на нашето здравеопазване не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва само в планов порядък”, посочи Зравков.

„По тази причина още миналата седмица съм изпратил доклад до министърката, с който я запознаваме с този пролем. Трябва да успокоим хората, че място за паника няма. За щастие, честота на тежките хепатити е  доста ниска”, коментира той.

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е категоричен, че е важно да бъде създадена организация при евентуална необходимост от такива спешни чернодробни трансплантации.

„Към момента не сме наблюдавали при нас точно този тип хепатит”, съобщи той.

„Нашата задача като ръководители в здравеопазването е действията да изпреварват последствията и да можем да оказваме адекватна помощ на всяко дете”, отбеляза Благомир Здравков.

„Това, за което родителите трябва да наблюдават при децата е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са симптомите на хепатита. Какъв точно е обаче – следва да се уточни в лечебно заведение”, обясни той.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »