Челси официално има нов собственик

Челси официално има нов собственик
A A+ A++ A

Ерата на Роман Абрамович начело на Челси официално приключи, след като клубът обяви кой е новият собственик. Консорциумът, оглавяван от американския бизнесмен Тод Боели е спечели конкурса за придобиването на лондонския тим.

Офертата, която консорциумът сложи на масата беше на стойност 4 милиарда британски лири. Договорът вече е подписан, като тепърва предстои сделката да бъде одобрена от британското правителство, както и от Висшата лига. Очаква се всички процедури да бъдат приключени до края на месец май.

Челси е в продажба от март, след като руският олигарх Абрамович стана обект на санкции от британското правителство заради инвазията на Русия в Украйна.

С официална позиция до медиите доскорошният собственик на „сините“ отрече появилата се информация, че клубът трябва да му изплати заем в размер на 1.5 милиарда лири.

Към консорциума на Боели влизат още двама крупни бизнесмена - швейцарския милиардер Хансьорд Вис и британския инвеститор Джонатан Голдстийн.

В официалната информация от Челси уточниха, че общата сума на инвестицията 2,9 милиарда долара ще бъдат насочени в специална сметка във Великобритания и 100 процента от тях ще бъдат дарени за благотворителност.

Новите собственици ще вложат допълнителни два милиарда долара за „Стамфорд Бридж“, академията на Челси и базата “Кингсмедоу”, където своите мачове играе женският отбор на лондончани.

От Челси обещаха, че ще разкрият повече подробности в края на май, когато се очаква сделката да бъде финализирана.

Разбра се още,ч е новият собственик на Челси Тод Боели вече е в Лондон и днес се очаква да присъства на домакинството на „сините“ на Уулвърхемптън на „Стамфорд Бридж“ в 36-ия кръг на Висшата лига, съобщи агенция АП.

Челси заема трето място с 66 точки, а четвъртият Арсенал е с три по-малко – 63.

Голямото предизвикателство пред консорциума, начело с Боели ще е да задържи високо нивото на лондонския клуб и да отговори на очакванията на публиката за конкуренция с топ отборите в Европа.

Преди ерата на Роман Абрамович, която започна през 2003 година, Челси бе ставал шампион на Англия само веднъж – през 1955-а. След това тимът спечели пет титли, като за последно триумфира през 2017-а.

Сега първият шанс за Челси да грабне трофей е през следващия уикенд, когато се изправя срещу Ливърпул във финала на турнира за Купата на Футболната асоциация в Англия.

#Челси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"