Асен Василев: Повече не разчитаме на Газпром, абсолютно нелоялен партньор е

Асен Василев: Повече не разчитаме на Газпром, абсолютно нелоялен партньор е
A A+ A++ A
България вече не може да разчита на ”Газпром”, защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред БНТ.
 

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза още той.


Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво, посочи министърът.


Най-вероятно ЕС няма да се постигне съгласие по новия пакет от санкции срещу Русия през този уикенд. България, Словакия, Унгария, Чехия и други страни имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол. От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, категоричен е той.


"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент", каза Асен Василев.


Технологично Лукойл може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.


В момента взимаме газ по южния газов корлидор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. оттам влиза общата покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра.


Василев определи като глупост твърдението, че България няма посредници за петрола и затова иска отлагане на ембаргото. Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

 

#Асен Василев #Газпром #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »