Закъснялата пролет и липсата на слънце и разходки са причина за респираторни инфекции

Закъснялата пролет и липсата на слънце и разходки са причина за респираторни инфекции
A A+ A++ A

„При много висок процент от засегнатите от неизвестен хепатит деца е доказан аденовирус. Въпросът е този аденовирус ли се е променил, за да прави такива неща, или липсата на аденовируси през последните две години поради мерките и коронавируса, е довела до този понижен имунитет“, това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравни въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„228 са случаите на такъв неизвестен хепатит по света. Говорим за 500 милиона ЕС и като сложим още най-малко 500 милиона –  населението на Северна и Южна Америка – случаите са много малко“, уточни той. „Броят на случаите във Великобритания е от януари, касае период от няколко месеца“, отбеляза Тодор Кантарджиев.

„На 6 май е излязъл доклад на Агенцията за здравна сигурност на Великобритания, в който се казва, че в последните 20 дни тези случаи намаляват. Има много хепатотропни вируси, които понякога могат да засегнат черния дроб“, поясни Тодор Кантарджиев. „Закъснялата пролет и липсата на слънце и разходки са причина за избуяването на респираторни инфекции“, каза още професорът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници