Учени: Медът е по-добър от антибиотиците при настинки

Учени: Медът е по-добър от антибиотиците при настинки
A A+ A++ A

Медът е по-ефективен в лечението на настинка, болки в гърлото и запушен нос в сравнение с антибиотиците. Този стар народен лек преоткриха британски учени от Оксфорд. Екипът, ръководен от д-р Хибатула Абуелгасим, подчертава, че пчелният мед е доста по-разпространена алтернатива на принципно неефективните срещу гореспоменатите симптоми антибиотици.

Открай време медът се използва за лечението на деца с кашлица и настинка. До този етап обаче неговата ефективност при възрастни пациенти не бе проучвана. Ето защо учените от Оксфорд решават да проследят данните от 14 медицински труда, обхващащи 1761 пациента на различна възраст. Оказва се, че медът е по-ефикасен от останалите лекарствени средства за подобряване на симптомите, особено при остротата и честотата на кашлицата. Две от изследванията доказат, че тези симптоми продължават с два дни по-малко след приема на пчелен мед.

Тъй като по-голямата част от инфекциите на горните дихателни пътища са вирусни, предписаните от лекарите антибиотици са и неефективни, и неподходящи, пишат изследователите. И липсата на ефективни алтернативи, и стремежът да се запазят взаимоотношенията пациент-лекар, допринасят за предписването на антибиотици. В крайна сметка изследователите препоръчват в подобни ситуации да използваме мед като лечебно средство.

#МЕ #антибиотици #настинка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »