Убитите в Украйна руски войници - млади, бедни и от етническите малцинства

Убитите в Украйна руски войници - млади, бедни и от етническите малцинства
A A+ A++ A

Броят им грижливо се пази в тайна и бива сериозно занижаван в изявленията на Москва. Сред хилядите руски войници, убити в Украйна, мнозина са много млади, произхождат от най-бедните региони на Русия и в доста случаи са представители на етнически малцинства, твърдят експерти.

Кремъл не коментира темата от 25 март, когато бяха изминали един месец и един ден от началото на войната. Тогава Москва призна, че са били убити 1351 нейни войници.

Седем седмици на разрушителни боеве по-късно Киев смята, че броят на убитите руснаци е 27 хиляди. Според мнозина военни и анализатори от западни страни бройката, която Украйна съобщава, е силно завишена, а тази, която дава Москва - силно занижена.

"Русия вероятно е понесла загуби в размер от една трета от сухопътните сили, които ангажира през февруари", заяви в неделя британското министерство на отбраната, като това ще рече 50 хиляди ранени или убити руски войници.

Ако следваме пропорцията от един убит на трима ранени, за която Москва призна в началото на конфликта, ще се получи, че за по-малко от три месеца са загинали 12 500 руски войници. Брой на убитите, който наближава този на 15-те хиляди съветски войници, загинали за едно десетилетие във войната в Афганистан (1979-1989 г.), която стана причина за национална травма.

"Скланяме глави пред нашите бойни другари, които загинаха като храбреци в праведен бой", заяви руският президент Владимир Путин в речта си по случай 9 май, когато се отбелязва победата срещу нацистите през 1945 г.

 "Непоправима загуба"

Рускоезичният сайт "Медиазона" съобщава, че е потвърдил смъртта на 2099 руски войници, загинали в сраженията до 6 май, като се позовава единствено на отворени източници. Мнозина от загиналите войници, чиято възраст се съобщава, са спадали към възрастовата група от 21 до 23 години, а 74 от тях не са били навършили и 20 години, уточнява медията.

Повечето убити произхождат от Южна Русия (по-специално от региона на Северен Кавказ, който е с преобладаващо мюсюлманско население) и от Централен Сибир, информира "Медиазона".
 
Най-много убити (135) има сред войниците от Дагестан, мюсюлмански регион в Северен Кавказ, и сред бурятите (98), които са монголско малцинство, произхождащо от сибирската провинция Бурятия.

През април Франс прес разговаря в Запорожие (в Южна Украйна) с човек, представил се с псевдонима си Дмитро, който в продължение на повече от месец беше живял в условията на нахлуването, а след това и на бомбардирането на Мариупол, голямо стратегическо пристанище на Черно море. Здравният работник разказа за "три вълни" на окупатори в Мариупол: проруските сепаратисти от Донбас (в Източна Украйна), след това бурятите, които "разграбиха всичко" и накрая чеченците, отговорни за "лов на хора".

"Повечето войници и офицери в сухопътните сили произхождат от малки градове и села в Русия. Това е свързано със социално-икономическото и образователно разслоение", обяснява Павел Лузин, анализатор от новинарския сайт Riddle Russia.

Причината е, че "изискванията за военна служба" в сухопътните сили са "относително ниски", обяснява Лузин, като отбелязва, че най-добрите войници и бъдещите офицери предпочитат да станат част от "военно-космическите сили, от стратегически балистични сили или от флота".
Героизъм

Местните медии и социалните мрежи в Дагестан, който е сред най-бедните региони в Русия и в който в продължение на години вилнеят ислямски екстремисти, са залети от изображения на родители, които скърбят за убитите си синове, след като са били информирани за смъртта им от представители на властите.
Камил Изииев, ръководител на Буйнакски окръг в Дагестан, публикува този месец видеоклип в Телеграм, в който дава обезщетения на семействата на петима войници, загинали на фронта.

"Трябва да продължите да живеете като майки на деца, чиито бащи са загинали като герои", каза той тогава.

Първият руски войник, чиято смърт бе официално потвърдена от Москва, се казва Нурмагомед Гаджимагомедов, млад дагестанец, загинал, докато спасявал другарите си, съобщиха държавни медии.

На 4 март той бе награден посмъртно от Владимир Путин, който използва тогава хвалебствени думи за ролята в украинския конфликт на войниците, произхождащи от етническите малцинства. Путин каза тогава, че е "горд да е част от този свят, от могъщия, силен и многонационален народ на Русия".

#Русия #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »