Българка ли е съпругата на премиера на РСМ Димитър Ковачевски

Българка ли е съпругата на премиера на РСМ Димитър Ковачевски
A A+ A++ A

“Не знам защо произходът на моята съпруга предизвиква толкова силен интерес. Но щом е толкова важно, баща ѝ е роден в Куманово, дядото на съпругата ми е от Крива Паланка, моята съпруга е родена в Крива Паланка, а аз съм роден в Куманово”. Това заяви премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски в четвъртък по повод масово разпространена в български и в македонски медии информация, че съпругата му е с български произход.

В подкрепа на твърдението е копие от издадено от Агенцията за българите в чужбина удостоверение за български произход на името на Елена Митко Ковачевска, родена през 1978 г. в гр. Куманово, съобщи БГНЕС.

„Децата ни са родени в Скопие и всички ние имаме лични документи на Република Северна Македония”, заяви Ковачевски в отговор на въпрос от журналист дали е вярна информацията, че съпругата му е българка.

Премиерът уточни, че не може да коментира подробности за предците на семейството, тъй като „да си говорим за прадядовците никога не е било тема на разговорите ни”.

Според съдържанието на удостоверението за български произход, дядото на Елена Ковачевска – Станойко Станойковски е българин, родом от Босилеград, а в издаденото му тогава от сръбските власти документ е записано, че родителите му са българи. 

#РСМ Димитър Ковачевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »