Силвена Роу изгригна мощно срещу Капитонова и "Ергенът" ВИДЕО

Силвена Роу изгригна мощно срещу Капитонова и "Ергенът" ВИДЕО
A A+ A++ A

Всички коментират "Ергенът". Но може би това видео на Силвена Роу обобщава мнението на феновете от отбор Алекс.

Санкция заради риалити предаването "Ергенът" ще получи Би Ти Ви, тъй като съдържанието му е неблагоприятно за детската аудитория. Ще бъдат наложени и административни наказания на телевизията, тъй като едва в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама. Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ), който се събра на първото си заседание днес и го излъчи на живо в платформата ZOOM.

По закон заседанията на СЕМ са публични. Ексклузивни разкрития от зад кадър на "Ергенът" Така за първи път в нова роля влязоха избраните преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова - също избрана от Радев, водеше заседанието като председател на СЕМ, а Галина Георгиева отсъстваше.

Мониторингът на "Ергенът", който беше представен на членовете, показва, че еротиката има сериозно присъствие в предаването. Същевременно зрителите обсъждат участничките, както и морала им още от старта на шоуто. Наричат го "пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, унизителен за жените формат", пише в доклада на СЕМ. В съвета са пристигнали 44 писма на зрители, като всичките са критични към предаването.

В тях го определят по следния начин: "прилича на харем, грозно, пошло, вулгарно, това не е моралът на българската девойка, отвратителни послания, които не бива да бъдат допускани до екран". Някои от зрителите са реагирали негативно и на употребата на алкохол, която се вижда на екрана, което впрочем е нарушение и на медийния закон, и на Закона за здравето, обсъдиха в СЕМ. Писмата срещу "Ергенът" нарастват внезапно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка напада друга, нарича я "българска злобарка" и я залива с чаша вода. Именно след това са пратени 35 от писмата срещу шоуто.

Това е и епизодът, след който Соня Момчилова решава, че трябва да коментира предаването, както самата тя обясни. Според Габриела Наплатанова, бивша журналистка в Би Ти Ви, членовете на СЕМ не трябва да забравят, че телевизията има функцията да забавлява и че по конкурентни телевизии са минавали далеч по-скандални формати. Пролет Велкова обясни, че е съгласна с всички определения на зрителите за формата и предложи СЕМ да напише писмо до Би Ти Ви с мнение как оценява този формат и как членовете смятат, че той въздейства върху млади хора. Според Симона Велева този тип предавания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчва (21 ч), може да повлияят отрицателно на подрастващите.

"От възпитателна гледна точка има какво да се желае", каза тя. Момчилова смята, че е нарушен чл. 17, т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата. Затова според нея би било демагогия и абдикация от функцията им и като членове на СЕМ, и като родители, ако не поискат максимална санкция. Момчилова отговори индиректно и на Наплатанова, като обясни, че телевизията отдавна не е източник на забавление, тъй като утвърждава поведенчески модели. "Демонстрира се кичозен хедонизъм", каза Момчилова за "Ергенът".

До онзи ден мислела да не коментира, тъй като намесата в съдържанието на търговските медии не е работа на СЕМ. Но предаването не било обозначено със знак, ограничаващ възрастта на зрителите, въпреки че се излъчва в слота, в който се показват семейни формати. И разказа какво е видяла в шоуто:

- Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.

- Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни ласки. "Разбира се, всеки може да не зачита факта, че голяма част от населението е християнски ориентирано", каза Момчилова.

-Неописуема агресия между участничките. - По думите й то може да се излъчва в друг час. Не би било толкова тежко за децата, след като се излъчва и в други страни, ако България не е на първо място по детска смъртност, по педофилия, по ниско образование.

Според Момчилова шоуто може да има "брутални и драстични последици върху детската психика". Психолог от столично училище й се обадил, за да й разкаже как децата си играят на "Ергенът". Накрая председателката на СЕМ обяви предаването за "интелектуален холокост".

Членовете на СЕМ се обединиха около това да поканят телевизията на разговор, а санкцията, която ще й наложат, ще бъде обсъдена на следващо заседание. Междувременно Симона Велева предложи СЕМ да прави мониторинг на начина на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг трябва да е от началото на войната досега, като се прави по ключови теми, тъй като периодът е много голям. Наплатанова поиска мониторингът да бъде съчетан със социологическо изследване, което да покаже как и откъде българите се информират за войната, как формират своето отношение към войната и какви ще са евентуалните последиците на войната върху България. Пролет Велкова пожела на всички да направят усилие СЕМ да бъде по-отворен към обществото и медиите да се чувстват свободни. По думите й плурализмът трябва да е ключов принцип, около който да организират работата си оттук нататък.

#Силвена Роу #Ергенът #Виктория Капитонова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »