Украинка показа ужаса в Мариупол ВИДЕО

Украинка показа ужаса в Мариупол ВИДЕО
A A+ A++ A

Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на карта памет не по-голяма от нокътя на палеца. Картата със записите е била изнесена, укрита в дамски тампон и сега данните, съдържащи се в нея стават обществено достояние. А жената е в ръцете на руснаците, в момент, в който Мариупол е на път да падне също в техни ръце, пише Асошиейтед прес.

Юлия Паевска е известна в Украйна с никнейма Тайра, заимстван от профила ѝ от видеоиграта „Уърлд оф уоркрафт“. Тя е използвала камера, прикрепена към тялото си, за да заснеме видео кадри в размер на 256 гигабайта, на които се виждат неистовите усилия, полагани от екипа ѝ в продължение на повече от две седмици, да върне обратно към живота хора, които се намират на ръба на смъртта. Тя е предала разтърсващите клипове на екип на Асошиейтед прес - последните чуждестранни журналисти, останали в Мариупол.

Тайра и нейният шофьор бяха заловени от руски войници на 16 март, а Русия я описа като член на националистическия батальон „Азов". Но Асошиейтед прес не откри никакви доказателства за това, а приятелите и колегите ѝ казаха, че тя няма никаква връзка с „Азов“.

Военната болница, в която тя е ръководела евакуацията на ранени, не е свързана с батальона, чиито членове седмици наред отбраняват огромния стоманодобивен завод в Мариупол. Сами по себе си кадрите, които Тайра е заснела, доказват, че тя се е опитвала да спасява и ранени руски войници, както и украински цивилни. Видео, заснето на 10 март, показва двама руски войници, които грубо са изнесени от линейка от украински военнослужещи. Единият е на инвалидна количка, а другият е на колене, с ръце вързани зад гърба и с очевидна рана на крака. Очите и на двамата са покрити със зимни шапки, а на ръцете им има и бели ленти. Украински войник ругае един от ранените, а Тайра му казва: „Успокой се, успокой се“. Една жена се обръща към нея с въпроса дали ще им окаже медицинска помощ. „Те не биха били толкова благосклонни към нас“, отговаря й тя. „Но не мога да постъпя по друг начин. Те са военнопленници“, допълва Тайра.

Сега тя е пленена от руснаците и е сред от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или заловени, включително представители на местните власти, журналисти, активисти и защитници на човешките права. 

Мисията за мониторинг на човешките права в Украйна на ООН е регистрирала 204 случая на така наречените принудителни изчезвания. Тя каза, че някои от жертвите са били измъчвани, а по-късно са били открити труповете на петима от изчезналите. Канцеларията на украинския омбудсман заяви, че към края на миналия месец са постъпили съобщения за хиляди изчезнали, 528 от които вероятно са били пленени.

Русия от своя страна казва, че от началото на конфликта в Донбас през 2014 г. са убити над 13 хиляди души, като хвърля вината за това на украинската армия.

#война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »