Военните излязоха на мирно шествие заради исканите промени в системата

Военните излязоха на мирно шествие заради исканите промени в системата
Армията започна мирно национално шествие против предложението на министъра на отбраната Аню Ангелов за увеличаване на заплатите за сметка на въвеждането на възраст за пенсиониране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Военните от цяла България излизоха на мирно шествие в столицата заради неотговореното отворено писмо на военнослужещите, с което те поискаха да не бъдат увеличавани заплатите им, но да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране.

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов и предвиждаха пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години.

Другото предложение беше за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни.

Сутринта в неделя около 200 човека се събраха пред паметника на Незнайния воин, чието шествие беше под наслов: „За България и за Българската армия", информира „Дарик".

Отвореното писмо военните изпратиха до президента на България Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министъра на отбраната Аню Ангелов.

Според председателя на легия „Раковски" майор Иван Милов заяви, че „проблемите са много и не само в армията, тъй като „армията е фрагмент от обществото".

„Аз и колегите винаги сме твърдели, че за нас най-голямата ценност в Българската армия не е въоръжението, не е скъпата техника, а това са хората, без които тази скъпа техника е една купчина желязо и нищо повече", смята майор Милов.

„В последно време колегите сами купуват тонери, крушки... Може би вече е омръзнало на хората да го чуват, но това е факт. Но пък това беше последната капка, която провокира членове на легия „Раковски", колеги военнослужещи да помолят легията и буквално да кажат на легията да не се пипат условията, при които работят военнослужещите, условията, при които се пенсионират", сподели още майорът.

Военнослужещият подчерта, че шествието няма за цел да противопостави войници на сержанти и офицери и допълни, че „субординацията в армията е основната и движеща сила, тя е безпрекословна и тя е основният стълб, който държи българската държава и армията по този начин".

#Аню Ангелов #министър на отбраната #Цецка Цачева #председател на Народното събрание #Бойко Борисов #министър-председател #Росен Плевнелиев #Президент на България #майор Иван Милов #отворено писмо #мирно шествие #военни #армия #Българска армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"