По 3 минимални заплати за „пенсионираните” олимпийци

По 3 минимални заплати за „пенсионираните” олимпийци
По време на Олимпиадата през август премиерът Бойко Борисов се срещна в Лондон с част от българските спортисти, участващи на Олимпийските игри. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Олимпийските шампиони, прекратили активната си състезателна дейност, ще получават месечна премия в размер на три минимални работни заплати.

Това реши парламентът при приемане на първо четене на промени в Закона за физическото възпитание и спорта, предаде БТА. В момента минималната работна заплата е 290 лева.

В законопроекта, внесен от правителството, се определя размерът на отпусканата месечна премия на олимпийските и параолимпийски медалисти, прекратили състезателна дейност.

Сребърните медалисти ще получават 90 на сто от три минимални работни заплати, а за бронзов медал премията е 80 на сто от три минимални работни заплати.

Огнян Стоичков, председател на водещата комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, посочи, че това предложение няма да засегне бюджета, а премиите ще се изплащат от приходите от Българския спортен тотализатор.

„Сега действащият Закон за физическото възпитание и спорта предвиждаше 100% да се изплаща премията при златен медал, а при втори златен медал – 10 процента. Спортистите казват, че вторият медал не е спечелен с 10% от усилия. Усилията много често са дори повече. Държавата е длъжник на нашите олимпийци, а те не са чак толкова много”, добави Стоичков.

Той предложи между първо и второ четене да се помисли за премиране и на треньорите, защото те са изградили спортните таланти.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Йордан Андонов пък направи предложение медалистите от световни първенства по футбол също да получат такава премия, „за да имаме отново повод за радост и в тази област”.

През активния период спортистите са изцяло отдадени на спортното си развитие и нямат възможност да започнат изграждане на кариера в друга област, което впоследствие след прекратяване на активната им състезателна дейност значително затруднява тяхната житейска и трудова реализация в други професионални области, пише в мотивите за законовата промяна, цитирани от Дарик радио.

Докато беше в Лондон по време на Олимпиадата през август, министър-председателят Бойко Борисов заяви пред българските спортисти:

„Много е важно да взимате медали, защото предлагаме законови промени, които ще позволят да получавате доживотни парични награди“.

Депутатите приеха и законопроект за промени в Закона за физическото възпитание и спорта на второ четене, според които на спортен клуб, сключил договор със спортисти в нарушение на закона, ще се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.

Приета беше още разпоредба за застраховане на спортисти в случаи на настъпване на събития, причиняващи увреждане на тяхно неимуществено благо или смърт, в процеса на спортно-състезателната им подготовка и участие в Олимпийски игри, световни и европейски първенства.

#Олимпийски игри #Закона за физическото възпитание и спорта #Огнян Стоичков #Българския спортен тотализатор #ГЕРБ #Йордан Андонов #Лондон #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"