Добрев не криел нищо по „Южен поток"

По думите на Добрев окончателното инвестиционно решение е логическа стъпка след извършването на дейности като ОВОС, ПУП, предпроектно проучване и анализи. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма нови условия по подписването на проекта „Южен поток" и окончателното инвестиционно решение е на крачка от изпълнението на газопровода, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По повод предстоящото подписване на договора, Добрев припомни, че основните параметри на проекта са заложени още през 2008 г. с междуправителствено споразумение, ратифицирано от Народното събрание, цитира го Нова телевизия.

По думите на Добрев окончателното инвестиционно решение е логическа стъпка след извършването на дейности като ОВОС, ПУП, предпроектно проучване и анализи.

„Няма нито един параметър по „Южен поток", който аз да не съм съобщил на обществото. Запознах всички колеги от Министерски съвет с окончателното инвестиционно решение по „Южен поток", включително с техническите параметри. Пред народните представители от икономическата комисия в парламента, пред всички телевизии и журналисти повторихме отново всичко по „Южен поток". Така че няма нищо скрито. Няма нищо, което да не е пред очите на обществото", категоричен беше Делян Добрев.

България не се е ангажирала с гаранции по проекта „Южен поток", обяви пък в неделя изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Същото потвърди в понеделник и министър Добрев.

Той отново каза, че българското финансиране за проекта ще е от бъдещите такси по него и така страната няма да поема бизнес рискове.

В същото време стана ясно, че руският президент Владимир Путин е поканил премиера Борисов и министър Добрев за първата копка на „Южен поток".

Първоначално Путин трябваше да посети България на 9 ноември и да направи заедно с Бойко Борисов първата символична копка в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия. Посещенията на руския президент за този месец бяха отложени по здравословни причини. Впоследствие подписът на споразуменията бе отложен със седмица.

В събота президентът Плевнелиев пък заяви, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите, които предстои да се подпишат във връзка с окончателното инвестиционно решение по проекта за газопровода "Южен поток".

#ток #цени #министър на енергетиката #Делян Добрев #газ #Русия #доставка #„Булгаргаз" #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #„Южен поток" #президент на Русия #Владимир Путин #първа копка #министър-председател #Бойко Борисов #газ #цени #Президент на България #Росен Плевнелиев #Михаил Андонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"