Борисов отива за първата копка на „Южен поток“ само при ниска цена на договорения газ

Борисов отива за първата копка на „Южен поток“ само при ниска цена на договорения газ
Бойко Борисов беше на посещение в Словакия, където заедно с премиера Роберт Фицо официално откриха VI международна кооперативна борса в град Нитра. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От предстоящите преговори за цената на руския природен газ в новите договори до голяма степен ще зависи дали премиерът Бойко Борисов ще отиде на първата копка на газопровода „Южен поток“, коментира самият той.

Покана за събитието дойде от руския президент Владимир Путин в понеделник, като за него беше поканен и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов каза, че когато е говорил с Путин, се разбрали да се чуят допълнително - кога той ще дойде в България и съответно дали Борисов ще поиска да отиде на първата копка, но оттогава не се били чували, предаде БНР.

„Като се разбера с него каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че сега само се говори, но никой освен мен не знае“, заяви премиерът.

Борисов обаче обвърза решението си дали ще отиде на събитието и с предстоящото подписване на договорите за доставка на руски газ и най-вече с цените.

„Касае ме цената на газа и дългосрочните договори. Колкото са по-кратки, толкова по-добре, защото аз съм убеден, че в следващите три-четири години в Черно море ще има много газ. Трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни. Горе-долу тогава се очаква да почнем да си придобиваме природен газ“, обясни министър-председателят.

Запитан колко по-ниска цена очаква, Борисов отговори, че това ще се коментира в четвъртък.

#„Южен поток" #газ #цена #министър-председател #Бойко Борисов #природен газ #доставка #Русия #президент на Русия #Владимир Путин #газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници