България подписва споразумението за „Южен поток"

България подписва споразумението за „Южен поток"
Очаква се по време на подписване на споразумението за „Южен поток" да бъде подписан и новият газов договор, който ще определи цените за доставка на газ от 1 януари 2013 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България подписва в четвъртък окончателното инвестиционно решение за проекта „Южен поток".

От руска страна то ще бъде подписано от генералния директор на „Газпром" Алексей Милер, който в сряда вечерта пристигна в страната, предаде БГНЕС.

Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби, всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015 г., а газопроводът ще заработи с пълна мощност от 63 милиарда куб.м. газ през 2018-2019 г.

Приблизителната цена на „Южен поток" е 16 млрд. евро.

За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Очаква се по време на подписване на споразумението за „Южен поток" да бъде подписан и новият газов договор, който ще определи цените за доставка на газ от 1 януари 2013 г.

„Преговорите продължават, ще продължат до последния възможен момент, най-малкото ще продължим да използваме отстъпката от 11%, но ние преговаряме за много по-добри условия", увери в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Но най-важното число в договора – цената - не е нанесено", поясни министърът, добавяйки, че от МС са му поставили зададачата до 15 ноември да подпише новия договор.

„За тази година са подписани всички отстъпки и договорености, тя ще бъде около 70 млн. долара до края на годината. Ние сме убедени, че от 1 януари ще имаме по-добра цена, тогава няма смисъл да нагнетяваме количества газ, които не са ни необходими", каза още Добрев.

България е последната държава по сухопътната част на газопровода „Южен поток", каза още Добрев, добавяйки, че това дали проектът ще позволи и възможност за включването на нови доставчици, е въпрос, по който трябва да се произнесе Европейската комисия. Подобни въпроси се повдигат и в другите страни, които участват в проекта, добави министърът.

„Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на „синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

Меморандумът за взаимно разбирателство за реализирането на „Южен поток" беше подписан на 23 юни 2007 г. между „Газпром" и италианската ЕНИ. Той определи насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на „Южен поток"

В течение на няколко години от 2008 г. бяха съгласувани икономическите и юридическите аспекти на проекта, в резултат на които, бяха определени маршрутите на магистралните тръбопроводи. В прединвестиционния стадий на проекта се разглеждаха няколко варианта за маршрути на газопровода.

Той включва сухопътна част, преминаваща през територията на редица европейски страни, а също така морски газопроводи по дъното на Черно и Адриатическо море - в случай, че бъде избран вариант за доставка на газ в южна Италия.

Освен това, за осигуряването на „Южен поток" с достатъчно количество природен газ се предвиждаше разширяването на съществуващите и строителство на нови газопреносни мощности на територията на Русия.

Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на „Южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция „Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км.

Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции. На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия. От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония.

#„Южен поток" #споразумение #газ #газопровод #доставка #България #Русия #договор #цена #„Газпром" #Алексей Милер #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »