НОИ започва плащане на болничните по облекчена процедура

НОИ започва плащане на болничните по облекчена процедура
Ще се запази обаче размерът на глобите за работодатели, които не подават навреме болничните листове. Санкцията е до 1000 лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният осигурителен институт (НОИ) ще заплаща болничните по облекчена процедура от януари.

От 2013 г. отпада изискването работодателите да подават данни за дохода на боледувалите служители за предходния месец, което ще съкрати срока, в който парите стигат до хората информира БНР.

Също така от януари работодателите ще трябва да предават в НОИ болничните листове най-късно до 15-о число на месеца след тяхното представяне, а не както досега два дни след начисляването на заплатата.

Причината за промяната е въвеждането от 2013 г. на единната сметка за плащанията на бизнеса, която според управителя на НОИ Бисер Петков няма да ощетява хората, а напротив.

„15-о число е крайният срок за подаване на болничните, т.е. няма проблем едно лице, ако боледува и е било във временна неработоспособност след 15-о число, работодателят да не чака 15-о число на следващия месец, а преди това да представи болничните листове и от този момент да започне да тече 15-дневният срок за съответно изплащане на паричното обезщетение“, обясни Петков.

Ще се запази обаче размерът на глобите за работодатели, които не подават навреме болничните листове. Санкцията е до 1000 лева.

#НОИ #Национален осигурителен институт #служители #болни #работодател #болнични

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »