„Булгаргаз“ в тежко положение заради несъбрани задължения от топлофикациите

„Булгаргаз“ в тежко положение заради несъбрани задължения от топлофикациите
Управителят на доставчика Димитър Гогов каза, че ако зависи от добрата воля на „Булгаргаз“, няма да има топлофикационно дружество, което да остане без газ, „но добрата воля трябва да е подплатена и с действия и от другата страна". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Финансовото състояние на „Булгаргаз“ е тежко, заяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.

Гогов взе участие в откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което бе разгледан докладът на комисията относно заявлението на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цените на газа през първите три месеца от 2013 г., информира БГНЕС.

Относно задълженията на топлофикационните дружества към „Булгаргаз“, Гогов попита реторично как „Топлофикация Плевен“ купува „Топлофикация Русе“  за 27 млн. евро, след като тя и още две дружества от тази група дължат 20 млн. лева.

„Ако някой може да извади 27 млн.евро, за да купи нещо, а в същия момент да дължи 20 млн. лева, значи някъде в цялата схема има нещо порочно“, смята Гогов.

Той обясни, че единственият вариант за „Булгаргаз“ в момента е да откаже да сключи договор с дружеството заради просрочените задължения, за което доставчикът имал и законово право.

Доставчикът е склонен да подпише нов договор с плевенската топлофикация, но само при условие, че от топлофикационното дружество поемат конкретни ангажименти в какви срокове ще погасят задълженията си.

Гогов каза, че ако зависи от добрата воля на „Булгаргаз“, няма да има топлофикационно дружество, което да остане без газ, „но добрата воля трябва да е подплатена и с действия и от другата страна".

„Ние не приемаме клиентите си като врагове, но те не трябва да ни приемат като донор“, обясни управителят.

По думите му „Топлофикация София“ почти ежедневно прави преводи към „Булгаргаз“.

„Доколкото аз имам информация от ръководството на „Топлофикация София“, колкото се събират, толкова успяват да преведат към нас“, добави той.

По сметки на „Булгаргаз“ недовзетият приход на обществения доставчик надхвърля 200 млн. лева, а по сметките на ДКЕВК е около 160 млн. лева.

Гогов обясни, че за първото тримесечие на 2013 г., ако всичко е нормално, би трябвало невзетият приход на „Булгаргаз“ да бъде намален с 5.5-6 млн. лева.

Обемът на заявените предварително количества природен газ от страна на клиентите на „Булгаргаз“ съвпада с очакванията на обществения доставчик, като заявления не са получени единствено от дъщерните дружества на „Овергаз Инк“, но причината била ясна.

Разликата между предложеното намаление на цената на синьото гориво и предложеното от „Булгаргаз“ щяло да означава 3.5–4 млн. лева по-малко приходи за обществения доставчик.

#„Булгаргаз" #Димитър Гогов #задължения #топлофикации #„Топлофикация София" #газ #цени #доставка #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"